9. Oktobra 2023.

Daihatsu najavljuje svoje nove električne konceptne modele

Generalno, na ovim prostorima se slabije čuje o Daihatsuu, ali japanski brend nije izgubio svoj talenat za proizvodnju mikroautomobila, kombija i kamiona koji bi verovatno bili rešenje za prenatrpane evropske ulice.

Glavna razlika u odnosuna dosadašnje modele je u tome što će novi biti električni i njihova premijera se očekuje na predstojećem Japanskom sajmu mobilnosti za nekoliko nedelja.

Da podsetimo, Daihatsu je podružnica Toyote koja se fokusira na kompaktne modele, posebno na japansku klasu malih vozila imena kei. Oni dele neku tehnologiju. Ranije ove godine, Toyota, Suzuki i Daihatsu najavili su plan za saradnju na platformi za mini električne kombije sledeće generacije.

Daihatsu Osanpo (na naslovnoj i fotografijama iznad) je električni roudster ovog brenda neobičnog izgleda. Naziv na japanskom znači „šetati“, a prevod proizvođača automobila tvrdi da vozilo „omogućava da uživate u udobnosti na otvorenom jednako lako kao i u šetnji“. Model je dugačak 3.395 milimetara.

Za poređenje, Mazda MX-5 Miata je duga 3.914 mm, što znači da je Osanpo prilično kompaktna mašina. U ovom trenutku nisu dostupne nikakve specifikacije pogonskog sklopa.

Daihatsu takođe ima kutijasti koncept Me:Mo EV. Ima pravougaoni oblik sa kratkim prepustima. Međutim, veliki prozori bi omogućili dosta prirodnog svetla u kabini. Ovo je kompaktna mašina dugačka samo 2.955 mm.

Koncepti Uniform Cargo i Uniform Truck su Daihatsuova druga električna vozila za ovu seriju. To su u suštini isto vozilo, osim što kamion ima viši krov, a drugi više liči na kombi.

Kompanija ih zamišlja kao kompaktna komercijalna vozila, a imala bi uklonjive unutrašnje i spoljašnje delove. Obe verzije su dugačke 3.395 mm.

Pored četiri EV-a, Daihatsu će na izložbu dovesti koncept za ponovo osmišljeni roadster Copen. Većih je dimanzija od postojećeg modela. Ispod haube, 1,3-litarski motor pokreće zadnje točkove, dok Copen, koji je trenutno u prodaji, koristi trocilindrični motor od 658 „kubika“ koji razvija 63 KS (47 kW). Daihatsu nije objavio specifikacije za novi izložbeni automobil.

Japan Mobility Show traje od 26. oktobra do 5. novembra u tokijskom Big Sight Exhibition Centru. Sajam će pokazati kako Daihatsu i drugi japanski proizvođači automobila planiraju da se izbore sa kineskom industrijom električnih vozila u usponu.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare