20. Septembra 2023.

Dačić: Pozicija Srbije stabilna, nema šansi za prijem Prištine u UN

To je za nas izuzetno bitno, a sve ostalo je stvar daljih razgovora i pokušaja da međunarodna zajednica, barem onaj deo koji je priznao Kosovo, ne bude gluvonema kad je reč o problemima koje Kurti izaziva, zaključio je Dačić.

Pozicija Srbije je stabilna i sve zemlje sa čijim predstavnicima sam razgovarao u ova dva dana razumeju situaciju u kojoj se Srbija našla narušavanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, izjavio je danas u Njujorku šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ističući da nema šansi za prijem Prištine u UN.

“Mislim da iz ovih nekoliko razgovora koje sam imao u ova dva dana, mislim da je naša pozcija stabilna, da sve te zemlje razumeju situaciju u kojoj se Srbija našla narušavanjem našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da za sada, bez obzira što ima pojedinačnih iskakanja u smislu toga da predstavnici Prištine zloupotrebljavaju to da ovde mogu da uđu ovde kao gosti, odnosno predstavnici posmatračke misije sa KIM, oni nisu deo zvanične Generalne skupštine, nema naznaka niti najava da će doći do promene tog stava kada je reč o većini koja je potrebna za članstvo u UN”, rekao je Dačić za Tanjug u Njujorku, gde učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

Prema njegovim rečima, ova nedelja je svake godine najznačajnija nedelja na svetu, sve članice šalju, njih 193, svoje najviše predstavnike kako bi učestvovali u diskusijama na plenarnom zasedanju, ali i u nizu drugih bilateralnih susreta.

“U tom smislu delegacija koju vodi predsednik Aleksanda Vučić danas je prisustvovala otvaranju debate, predsednik će govoriti u četvrtak, mi ćemo tu izneti precizno sve ono što mislimo o pitanjima koja se tiču našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, naveo je Dačić.

On je rekao da Srbija veoma pažljivo notira kada neko govori na tu temu, samo što, kako je dodao, oni koji govore o potrebi očuvanja teritorijalnog integriteta očito imaju dvostruke standarde kada misle na koje se zemlje to odnosi.

“Mi smatramo da to mora da se odnosi na Srbiju. Naravno, naša spoljnopolitička pozicija zavisi puno od naših razgovora, kontakata. Predsednik će imati čitav niz susreta sa svojim kolegama, ja ću takođe imati čitav niz susreta sa svojim kolegama, sa ministrima spoljnih poslova. Ja sam najveću pažnju posvetio zemljama sa kojima želim da proverim kakvi su njihovi stavovi vezano za KiM, da li je došlo do nekih promena kada je reč o Kosovu”, naglasio je Dačić.

On je kazao da je veoma bitno da se čuje srpski stav o aktuelnim političkim pitanjima širom sveta, ali da je Srbiji glavni cilj da bude korektna sa svima u smislu balansiranog pristupa i predstavi svoje interese.

“Biće drugih multilateralnih skupova, prijem kod predsednika SAD na koji će ići predsednik Vučić sa suprugom i biće niz drugih bilateralnih sastanaka. Siguran sam da će naša delegacija imati veliki broj bilateralnih susreta sa stranim delegacijama i da će pozicija naše zemlje biti ojačana posle Generalne skupštine”, rekao je Dačić.

On je naveo “da je njima i sada jasno šta se dešava na KiM, međutim veliko je pitanje da li su oni spremni i koliko su spremni da Prištinu izlože kritikama. U tom smislu za nas sigurno, naša pozicija će biti bolja jer smo sigurni da imamo čvrstu većinu u UN da Kosovo ne bude primljeno u UN. To je za nas izuzetno bitno, a sve ostalo je stvar daljih razgovora i pokušaja da međunarodna zajednica, barem onaj deo koji je priznao Kosovo, ne bude gluvonema kad je reč o problemima koje Kurti izaziva”, zaključio je Dačić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare