10. Januara 2023.

Dačić: Orbana posebno interesovao Kurtijev stav o napretku dijaloga

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji se prethodno sastao sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, upoznao je Viktora Orbana sa trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji.Izveštaj Milice Pujkilović

Dačić je nakon sastanka sa mađarskim premijerom rekao da se Orban posebno zainteresovao za stav premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema napretku dijaloga Beograda i Prištine.

“Pitao me je da li Kurti ima bilo kakvu ideju o nekim dogovorima ili stalno pokušava da nekim incidentima minira bilo kakav dolazak do dogovora”, rekao je Dačić.

Kako je rekao, glavna poruka Mađarske prema Srbiji je jasna: da moramo da se “držimo zajedno”.

Na pitanje Tanjuga koje su bile glavne poruke posle sastanka sa Orbanom, Dačić je rekao da je sa Orbanom imao veoma dug razgovor.

“Razmenili smo mišljenja o nekim bitnim pitanjima. Orban nas je upoznao sa političkom situacijom u Mađarskoj, koja je kompleksna kao i naša. Ja sam ga upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić.

Razgovori i o energetici 

Kako je istakao, Srbija i Mađarska moraju zajednički da traže odgovore na aktuelna pitanja koja ne potresaju samo naše zemlje nego ceo svet, ali i odgovore na razna ekonomska i energetska pitanja.

“Oni su veoma zainteresovani da imamo zajednički pristup, da jedni drugima pomažemo kada su u pitanju nafta, gas. Naročito u oblasti energetike, važno je da imamo dobro povezana dva energetska sistema”, rekao je Dačić.

Dačić i Orban razgovarali su i o važnim strateškim projektima dve zemlje, o železničkoj pruzi, o gradnji auto-puteva.

“Orban me je pitao ko je kriv za gužve na granicama prethodnih dana. Dogovorili smo se da to u narednom periodu mora da se reši”, rekao je Dačić.

Nakon sastanka zaključeno je da Mađarska i Srbija imaju najbolju saradnju na najboljem mogućem nivou do sada, kako je rekao Dačić, u modernoj istoriji.

Bilo je reči i o trećem trilateralnom sastanku zvaničnika Srbije, Mađarske i Austrije, na kojem će biti razmatran problem ilegalnih migracija, ali kako je Dačić rekao, za sada se ne zna kada će trilaterala biti zakazana.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare