7. Oktobra 2023.

Dačić odbio da se fotografiše ispred zastave tzv. Kosova: Neću da kršim Ustav Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije pozvao je međunarodnu zajednicu da odbaci dvostruke standarde kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je sastanak sa šeficom nemačke diplomatije bio težak, ali korektan, i da joj je ukazao da je važno izbeći dvostruke standarde u rešavanju pitanja KiM i da je poslednja eskalacija u pokrajini posledica neispunjavanja odredaba Briselskog sporazuma.

“Sad sam završio sastanak sa ministarkom spoljnih poslova nemačke Analenom Berbok koja je i tražila sastanak. Sastanak je bio težak, ali i korektan. Svako je izneo svoje mišljenje. Ja sam rekao da je potrebno paziti se dvostrukih standarda, ali da je potrebno uvažavati svačije mišljenje. Mi smatramo da Kosovo nije nezavisna država”, rekao je Dačić u Tirani gde boravi na sastanku sastanka šefova diplomatija Berlinskog procesa.

Naglasio je da je Berbokova tokom sastanka ukazala na to da je krizu na KiM izazvalo nepoštovanje Ohridskog sporazuma, čiji je deo i Briselski sporazum i da smatra da Zajednica srpskih opština mora biti formirana.

“Mi smo ukazali da je problem u nepoštovanju Briselskog sporazuma, u teroru koji se sprovodi nad srpskim narodom i pasivnosti međunarodne zajednice da zaustavi Kurtija”, rekao je Dačić.

On je istakao i da je upravo Srbija ta koja svih ovih godina upozorava da nepoštovanje Briselskog sporazuma dovodi do eskalacije problema, prenosi Tanjug.

“Dovodi do sukoba na KiM i to je glavni uzrok svih problema na KiM. U tom smislu zaista, svima bi trebalo da bude jasno da je glavni pravac aktivnosti ispunjavanje onoga što je dogovoreno, odnosno ispunjavanje Briselskog sporazuma. Briselski sporazum podrazumeva Srbe u policiji tamo gde žive Srbi, da ne mogu albanske snage da dolaze na sever bez saglasnosti Kfora, podrazumeva formiranje Zajednice srpskih opština, Srbe u sudovima i u tužilaštvima”, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ocenio da samo politički slepi ljudi ili politički zlonamerni ne žele da vide gde se nalaze problemi i ne žele da izvrše pritisak na Prištinu.

“Oni sada misle posle ovih događaja u Banjskoj da je došao trenutak gde Srbiji treba da zapečate sudbinu. Srbija može očekivati velike pritiske, ali ćemo se truditi da pokažemo šta je glavni pravac normalizacije odnosa”, rekao je Dačić.

On je rekao da je i tokom sastanka šefova diplomatija u Tirani postavljeno pitanje statusa tzv. Kosova. “Ono po našem mišljenju nije rešeno. Ta nastojanja da je Kosovo priznata kao država za nas nemaju međunarodni pravni značaj, jer ono nije niti može biti članica UN”, rekao je Dačić.

On je dodao da se osvrnuo i na izjave koje se tiču napada na Srbiju zbog događaja u Banjskoj.

“Govorio sam o dvostrukim standardima. Naime, 2015. godine sam ja bio predsedavajući i tada sam u ime OEBS-a ja razgovarao sa makedonskim vlastima, kada je došlo do ubistva osam makedonskih policajaca za koje je okrivljena teroristička grupa sa prostora tadašnje Makedonije koju su činili pripadnici OVK”, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da tada niko od međunarodnih zvaničnika, pa ni onih iz EU, te napade nije okarakterisao kao terorističke. “Takođe Albanija i Kosovo su dali sve počasti onima koji su bili teroristi u Kumanovu”, rekao je Dačić.

Istakao je da je tada u Domu kulture u Dečanima, koji nosi ime po Jusufu, ocu ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale, odata počast čoveku koji je poginuo u Kumanovu, a da je svakoj porodici poginulih tzv. kosovska vlada isplatila po 10.000 evra.

“Pa jeste li nešto tada pričali protiv Prištine i kako vas nije sramota da sada nešto pričate”, poručio je Dačić i ponovio da smatra da su u pitanju dvostruki standardi.

Naglasio je da nije želeo da se fotografiše ispred zastave tzv. Kosova jer Srbija ne priznaje taj entitet i nije želeo da na taj način krši Ustav Srbije.

Dačić je rekao i da punopravno članstvo Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje Srbije i da je Beograd na tom putu

“Svrha današnjeg sastanka je bila priprema za samit Berlinskog procesa, koji će se odražati u Tirani i kojem će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić”, rekao je Dačić.

Dodao je da je Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izneo planove vezane za novu strategiju proširenja, na osnovu kojih će se korišććenje fondova vezivati za mere ispunjenosti određenih kriterijuma.

“Sledeće nedelje je samit Berlinskog procesa. Mnoge zemlje žele da komšiji bude sve gore, ali sam ih ja pozvao da, bez obzira na sve, budemo jedinstveni i da ceo ovaj region što pre krene ka EU”, rekao je Dačić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare