Dačić iz Vašingtona: Videćemo koliko se promenila pozicija SAD - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dačić iz Vašingtona: Videćemo koliko se promenila pozicija SAD

Crvene linije Srbije su ulazak Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, ali i stav da ZSO nije nešto o čemu treba pregovarati nego nešto što bi trebalo prvo da se uradi, poručio je ministar spoljnih poslova

SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića u dijalogu o KiM, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Vašingtonu, posle Molitvenog doručka.

“A taj stav je jasno definisanje onoga što mi ne prihvatamo, odnosno šta mislimo da su crvene linije, a to je pre svega ulazak Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, ali i stav da ZSO nije nešto o čemu treba pregovarati, nego nešto što bi trebalo prvo da se uradi”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je, za njega, tokom posete, glavni događaj bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

“Sada se nalazimo u kritičnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine kada imate, s jedne strane, Beograd koji ima konstruktivnu ulogu i s druge strane Prištinu, i kako na to gledaju svetske sile. Zato mislim da mogu da iskažem potpuno zadovoljstvo onim što sam čuo u Vašingtonu, a to je da svi pozdravljaju stav predsednika Vučića”, rekao je ministar, a preneo Tanjug.

Posle mnogo godina, kaže on, u situaciji smo da Beograd niko ne označava kao prepreku u razgovorima i pregovorima, a kritike su usmerene pre svega ka Aljbinu Kurtiju.

“Naše je uverenje da Kurti ne želi ZSO i da se on protivi bilo kakvom mirovnom dogovoru. Zato je uloga Srbije veoma značajna i to su najvažniji rezultati ove posete. Da vidimo koliko se promenila pozicija SAD”, rekao je Dačić.

Molitveni doručak inače se održava svakog prvog četvrtka u februaru, a učesnicima skupa tradicionalno se obraća predsednik SAD. Taj događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja.

RT.

Danas objavljeno

Osumnjičeni za napad na povratnike kod Višegrada pušten na slobodu

Vanja A

Oskrnavljen pravoslavni hram u Stocu

Vanja A

Nova prijetnja: “Cunami dron” spreman

Vanja A

Ostavite komentar