4. Septembra 2023.

Dačić: Imamo 700 miliona dolara trgovinske robne razmene sa ASEAN-om

Dačić je rekao da je za nas ovo bitan mehanizam da budemo prisutni i na ekonomskom planu i u kulturi, ali najvažnije su političke teme.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je danas u Džakarti potpisao instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji – ASEAN, rekao je da je Srbija kao jedan od prioriteta u prethodnom periodu postavila pristupanje regionalnim inicijativama, a jedna od njih je ASEAN.

“Imamo oko 700 miliona dolara trgovinsku robnu razmenu sa ASEAN-om, očekujemo da bi u ovoj i sledećoj godini to moglo da bude više od milijardu dolara”, poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da nikada nije postojao konsenzus, kao i da su se prvi put ove godine sve zemlje ASEAN-a izjasnile pozitivno.

“Ja sam danas potpisao taj pristupni instrument. Srbija je 52. zemlja koja je to potpisala”, dodao je Dačić.

Ukazao je da su, između ostalog, sve velike sile pristupile ugovoru, uključujući SAD, Rusiju, pa čak i EU kao organizaciju.

“Mi smo kaskali za nečim što su drugi već odavno uradili. Zašto je važno – od 10 država šest nije priznalo ‘Kosovo’, a ja mislim da su neki priznali jer mi nismo bili dovoljno prisutni u regionu. Reč je o državama koje imaju 600 miliona stanovnika, više hiljada milijardi dolara BDP-a zajedno”, kazao je Dačić u Džakarti.

Istakao je da je za nas ovo bitan mehanizam da budemo prisutni i na ekonomskom planu i u kulturi, ali najvažnije su političke teme.

“To su prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Pokreta nesvrstanih. Indonezija ima 300 miliona stanovnika… Sve su to zemlje koje su izuzetno velike, ovo je veliki korak”, dodao je Dačić, prenosi RTS.

Poručuje i da to ne utiče na naše osnovno opredeljenje – evropske integracije, kao i da to nije u suprotnosti sa onim što je danas potpisano.

“Ovo je pristupanje njihovom ugovoru, mi nismo država članica”, precizirao je Dačić.

Govoreći o odnosu Srbije prema sukobu u Ukrajini, Dačić je rekao da je pokazatelj koliko je politika Srbije bila ispravna to što je većina zemalja od 10 članica ASEAN-a osudila agresiju, ali nisu uvele sankcije.

“Sve ove zemlje su osudile kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali većina tih zemalja nije uvela sankcije Rusiji. Jednostavno imaju neke svoje interese i pogled na svet i svi su ovde prisutni na samitu ASEAN-a, veoma često dolaze predsednici Amerike, Rusije, Kine. Zato mislim da je Srbija mnogo ovim dobila. Prvi put smo prisutni i bićemo stalno prisutni na ovakvom događaju”, zaključio je Dačić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare