4. Septembra 2023.

Dačić doputovao u Džakartu, učestvuje na samitu ASEAN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić doputovao je večeras oko ponoći, po lokalnom vremenu, u Džakartu, gde se održava samit Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Ivica Dačić će sutra, prema zvaničnom programu posete, potpisati instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugositočnoj Aziji, a imaće i brojne bilateralne sastanke.

Šef srpske diplomatije sastaće se sa ministrima spoljnih poslova Singapura Vivijanom Belakrišnanom, Malezije dr Zambi Adulom Kadirom, Kambodže Sok Čenda Sofeom, Vijetnama Do Huang Vietom, kao i sa generalnim sekretarom ASEAN-a Kaom Kimom Hournom.

Države članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije jednoglasno su u julu ove godine odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar.

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa tim blokom.

Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima saradnje.

Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine. Među državama potpisnicama Ugovora nalaze se i Kina, Indija, Japan, Pakistan, Rusija, Francuska, SAD, Kanada, Turska, EU i Velika Britanija.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće na 43. Samitu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, u periodu od 4. do 5. septembra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare