25. Augusta 2023.

Dačić: Beograd se nije pridružio Krimskoj platformi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da se Srbija nije pridružila Krimskoj platformi, međunarodnoj diplomatskoj inicijativi za konsultacije i koordinaciju, formiranoj na poziv Ukrajine, jer izlazi iz okvira koji su prihvatljivi za Beograd.

Dačić je naveo da se premijerka Srbije Ana Brnabić putem video-linka uključila u rad tog skupa, ali da Srbija nije podržala niti prihvatila taj tekst Krimske platforme.

On je istakao da je stav Srbije o toj platformi, kao i o deklaraciji iz Atine naišao na pozitivne komentare u Rusiji.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa ambasadorom Rusije u Beogradu Akleksandrom Bocan Harčenkom, Dačić je otkrio da mu je ruski ambasador uručio pismo Maksima Rešetnjikova, kopredsjednika mješovitog Komiteta za saradnju Srbije i Rusije, u kojem je drugi kopredsjednik upravo Dačić.

– Tu je riječ o ekonomskim i drugim pitanjima, gdje bi trebalo da napravimo određene sastanke. Јa sam predložio da oni odrede termine za posjetu, razgovore kopredsjednika, drugih ministara i za priliku za susret sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom – rekao je Dačić za Televiziju Pink.

Osvrnuvši se na deklaraciju o Ukrajini, koju su zemlje Balkana, Moldavija, Ukrajina i predstavnici EU usaglasili u Atini, Dačić je istakao da je na zahtjev Srbije iz tog dokumenta izbačen dio koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji, kao i pominjanje imena predsjednika Rusije Vladimira Putina i te zemlje u dijelu koji se odnosi na ratne zločine.

Dačić je tvrdnje da je na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog dogovoreno da će Srbija Ukrajini dati municiju i naoružanje kako ona ne bi priznala nezavisnost Kosova – nazvao glupostima i uvredama za Ukrajinu.

– Ispade da smo mi neka svjetska vojna velesila, pa da od našeg naoružanja zavisi da možemo da upravljamo političkim stavovima u svijetu – rekao je Dačić.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare