13. Februara 2023.

Dacia ispred Tesle

Laskavu titulu rumunskom električnom automobilu dodelio je GreenNCAP, koji sprovodi testove sa ciljem da proceni ekološku efikasnost današnjih automobila.

Mali Spring se na taj način pozicionirao ispred mnogo skupljih električnih modela, kao što su Tesla Model 3 i Audi Q4 e-tron.

Da je Dacia jedan od glavnih kandidata za titulu ovogodišnjeg pobednika bilo je jasno već letos kada je na tri od četiri testa dobila maksimalne ocene.

Pokreće ga skromni elektromotor od 45 KS, pa Spring nije naročito brz, ali je zato izuzetno praktičan u urbanim uslovima.

Potrošnja energije bila je niža od GreenNCAP-ovog praga maksimalnog broja poena, sa značajno većom potrošnjom na auto-putu.

Pritom, 89% energije izvučene iz električne mreže može se iskoristiti na izlazu baterije, navodi se u obrazloženju odluke GreenNCAP-a.

Očekivano, u oblasti indeksa gasova staklene bašte, Spring dobija najviše ocene zahvaljujući ekonomičnom električnom pogonu.

Konačan rezultat je pet zvezdica i indeks 9,9, tako da Dacia predstavlja primer drugima, zaključuje GreenNCAP.

Testirani Spring imao je gume 165/70R14 sa indeksom nosivosti i brzine od 81H. Deklarisani kapacitet baterije je 26,8 kWh, a deklarisana autonomija 230 km, odnosno 314 km u gradskoj vožnji.

Njegova deklarisana potrošnja je 13,9 kWh/100 km, a masa vozila je 970 kg. Međutim, na temperaturi od 23⁰C na auto-putu ima domet od svega 140 km.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare