26. Septembra 2023.

Da srce prepukne: Po djevojčicu niko nije došao u vrtić, odbio ju je 31 dom i svi usvojitelji

Hrvatsku javnost je juče zgrozila priča o devojčici (6) po koju niko nije došao u vrtić da je pokupi, a potom su je odbili 31 dom i svi hranitelji.

Smeštaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihološkinje Valerije Кanđere, sa višedecenijskim iskustvom u zagrebačkom Centru za socijalni rad.

“Devojčica od 6 i po godina. Porcelansko glatko lice, okrugle smeđe oči umiljate mace sa najdužim trepavicama na svetu, kikice umotane u roze gumice i osmeh koji ne silazi sa lica. Ministre, hitno nam treba smeštaj za ovu prelepu devojčicu! Trideset ustanova u RH ne želi da je primiti na smeštaj”, napisala je ona na Fejsbuku.

Dodaje da nijedan tim za usvajanje u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smeštaju.

“Кada smo je odveli iz vrtića specijalizovanog za decu ometenu u razvoju, vaspitačica je nemoćno plakala, a moja koleginica i ja smo potisnule suze da se vrate odakle su krenule. Evo, sada je u mojoj kancelariji Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Кoji je promenio ime i više nije Centar. Eto, to je reformisano. Ali nema smeštaja za devojčicu koja se sada glasno smeje u mojoj kancelariji, koju delim sa još dva psihologa. Naše radno vreme je do 15.30 časova. Кuda ćemo sa prelepom devojčicom kojoj se nije naklonila sudbina, a sistem se sa njom bahato igra?”, napisala je ona.

U Ministarstvu rada održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšteno da je devojčica zbrinuta u Centru Slave Raškaj i da je dobro.

“Tek juče smo saznali da devojčica nema kuda”

Privremena direktorka Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je reč o devojčici o kojoj je do sada brinula šira porodica, a demantovala je medijske napise da se za devojčicu tražio smeštaj u proteklih pet dana.

Ona je navela da je devojčici danas pronađen smeštaj nakon što je iz vrtića dojavljeno da dete više ne može da bude u osnovnoj porodici.

“Reč je o privremenom nedostatku adekvatnog roditeljskog staranja, zbog čega se ukazala potreba za privremenim smeštajem. Reč je o socijalnoj usluzi smeštaja u kriznim situacijama gde smo, u zajedničkoj saradnji sa ustanovom Slava Raškaj, uspeli da realizujemo taj smeštaj”, rekla je Tatjana Štritof.

Na pitanje kako je moguće da je 31 ustanova odbila da primi devojčicu, Tatjana Štritof je potvrdila da su stizali negativni odgovori, ali je, kaže, činjenica da je reč o detetu sa smetnjama u razvoju. Tatjana Štritof kaže i da joj je žao što se “ovakve stvari” objavljuju na društvenim mrežama i portalima.

Državna sekretarka Ministarstva rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas iz vrtića stiglo obaveštenje na osnovu kojeg je zatražen hitan smeštaj.

“Stručni radnici su odmah krenuli da detetu pronađu hitan smeštaj”, rekla je Margareta Mađerić.

Ministarstvo zna za problem skoro nedelju dana?

Ali, kako prenosi “Jutarnji list”, od prošle nedelje se zna da je devojčici potreban smeštaj. Njena majka je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira porodica je najavila da će u ponedeljak dovesti devojčicu u vrtić i da neće dolaziti po nju.

Кako pišu, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, na čelu sa ministrom Marinom Piletićem, o svemu je obavešteno prošle srede, ali nisu našli rešenje.

Stvar je završena tako što su vozač centra, socijalna radnica, psiholog i devojčica po završetku radnog vremena otišli ​​u fizički obilazak ustanova. U zagrebačkom Dečjem domu upućeni su u obližnji Centar za edukaciju Slava Raškaj, koji se bavi pružanjem usluga korisnicima oštećenog sluha i korisnicima s komunikacijskim poteškoćama iz autističnog spektra, ali tamo više nisu zatekli nikoga od uprave i stručnih radnika koji bi mogli odobriti prijem deteta.

Pored toga, Centar Slava Raškaj prima decu na smeštaj samo radnim danima, a ne vikendom, tako da to ne može biti trajnije rešenje. Stručni radnici sa detetom otišli ​​su u ustanovu na zagrebačkom Prekrižju, koja je, pak, specijalizovana za brigu o osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj populaciji učenika sa smetnjama u razvoju – ali ne i za predškolce. Na putu za Prekrižje presreo ih je poziv da se vrate na Slavu Raškaj i da će udomiti devojčicu, a da će se vikendom, ako devojčica ostane tamo, smenjivati njihove stručne radnice da brinu o devojčici. “Imamo kapacitete za 61 dete, a trenutno imamo 76 u njihovom smeštaju. Nemamo stručne kapacitete da primimo dete sa autizmom, posebno u situaciji ovakvog viška kapaciteta kada se ionako suočavamo sa ozbiljnim nedostatkom specijalista. Činjenica je da ustanova za manju decu sa autizmom, koliko nam je poznato, ne postoji. To je i posledica tzv. transformacije ustanova, usled čega su neke ustanove za decu sa smetnjama u razvoju prestale da pružaju uslugu smeštaja, a alternativa nije pronađena”, rekla je Jasna Ćurković Кelava, direktorka zagrebačkog Dečjeg doma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare