12. Februara 2023.

“Da sam premijer ne bih se sastao sa Zelenskim. On je kriv za rat”

Kako Berluskoni kaže, njega krivi za rat sa Rusijom.

Berluskoni, lider konzervativne partije Forca Italia koja je deo vladajuc´e koalicije, rekao je ovo nakon što je italijanski premijer Đorđe Meloni u petak optužio Francusku da ugrožava jedinstvo Evropske unije organizovanjem francusko-nemačke večere u Parizu sa Zelenskim. nije uključivao druge evropske saveznike.

“Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim jer smo svedoci razaranja njegove zemlje i pokolja njegovih vojnika i civila”, rekao je Berluskoni novinaru posle glasanja na regionalnim izborima u italijanskoj pokrajini Lombardiji.

Ovaj 86-godišnji političar se često hvalio prijateljstvom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sve do njegove invazije na Ukrajinu, a prošlog septembra izazvao je polemiku izjavom da je Putin bio primoran na rat i da želi da na čelo postavi “pristojne ljude” Kijeva.

Poslao poruku Zapadu
Berluskoni smatra da do rata nikada ne bi došlo da je Zelenski prestao da napada dve separatističke republike u Donbasu. “Zbog toga imam veoma, veoma negativnu ocenu ponašanja ovog gospodina”, rekao je Berluskoni.

Kancelarija Melonijeve saopštila je da je podrška italijanske vlade Ukrajini “čvrsta i odlučna, što je jasno navedeno u programu i potvrđeno u svim glasovima parlamentarne vec´ine”.

Berluskoni je takođe pozvao Sjedinjene Države da izvrše pritisak na Zelenskog i zaprete da nec´e slati oružje Ukrajini i da obec´aju masovni program pomoc´i ako Ukrajina odmah pristane na prekid vatre. Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani, takođe član Force Italije, napisao je na Tviteru da se ta stranka “uvek zalaže za nezavisnost Ukrajine, na strani Evrope, NATO-a i Zapada”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare