Musaka od plavog patčidžana je odlična ideja ako nemate inspiraciju šta da pravite za ručak, Umesto patlidžana koji se pohuje povrće se pospe rendanim kačkavaljem.
Musaka od patlidžana
Sastojci:
2 plava patlidžana
500 g pelata
200 g rendanog parmezana
200 g mocarele
1 crni luk
1 čen belog luka
1 kašičica suvog origana
2 kašike listića svežeg bosiljka
100 g prezli
maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžan isecite na tanke kolutove, poređajte i zagrejani tiganj, posolite ga, premažite maslinovim uljem s obe strane i pržite po nekoliko minuta s obe strane dok ne dobije smeđu boju. U drugom tiganju, na malo zagrejanog maslinovog ulja, dinstajte iseckane crni i beli luk i origano nekoliko minuta, da luk dobije zlatnu boju. Dodajte iseckan pelat, bosiljak, po ukusu so i biber. Kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Tepsiju podmažite uljem, pa na dno rasporedite sos od paradajza. Poređajte jedan red kolutova patlidžana i pospite parmezanom. Preko namažite sos od paradajza, opet poređajte patlidžan i pospite parmezan. Ponavljajte tim redom dok sve ne utrošite. Odozgo musaku pospite parmezanom, prezlama i poređajte iseckanu mocarelu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata.