26. Jula 2023.

Da li vam je potreban servis za upravljanje lozinkama?

Nedavna studija koju je naručio Bitdefender pokazala je da prosečni korisnici imaju u proseku osam naloga na mreži – naloge na društvenim mrežama, naloge u onlajn prodavnicama, platformama za video strimovanje, naloge na sajtovima na kojima plaćaju komunalne usluge, naloge za avio kompanije itd.

Foto: NicoElNino / Shutterstock.com

Dok neki ljudi pažljivo biraju lozinke za svoje onlajn naloge, većina ili reciklira svoje lozinke ili koristi slične varijacije iste lozinke, što nije dobro, jer neke tehnike razbijanja lozinki mogu da iskoriste ovu lošu naviku.

Ako želite da izbegnete gnjavažu sa lozinkama, trebalo bi da razmotrite mogućnost korišćenja menadžera lozinki.

Ključna prednost korišćenja menadžera lozinki je što je sa menadžerom lozinki, potrebno da zapamtite samo jednu glavnu lozinku da biste pristupili ostalim lozinkama. Još bolje, možete jednostavno koristiti biometrijske funkcije svog uređaja za autentifikaciju.

Osim što vas menadžer lozinki oslobađa potrebe da pamtite lozinke, možete da koristite dugačke, složene lozinke koje je izuzetno teško razbiti. Ovo takođe smanjuje rizik od ponovnog korišćenja lozinke.

Automatizacijom procesa unosa i upravljanja lozinkama, menadžeri lozinki pomažu u smanjenju verovatnoće ljudske greške, kao što je unošenje pogrešne lozinke, zaboravljanje redovnog menjanja lozinki, pribegavanje zapisivanju lozinki, fišing prevare i još mnogo toga.

Pouzdani menadžeri lozinki koriste snažne algoritme šifrovanja za bezbedno čuvanje lozinki – čak i ako neko dobije neovlašćen pristup bazi lozinki, neće moći da dešifruje lozinke bez glavne lozinke, piše Informacija.rs.

Menadžeri lozinki su dizajnirani da prepoznaju veb sajtove koji pokušavaju da ukradu podatke za prijavu, tako da korišćenje menadžera lozinki takođe pomaže u borbi protiv napada društvenog inženjeringa, kao što je fišing.

Većina menadžera lozinki radi analizu jačine lozinki i može identifikovati slabe ili duplirane lozinke u vašim nalozima i zatražiti od vas da ih promenite.

Neki menadžeri lozinki omogućavaju da bezbedno delite lozinke sa ljudima od poverenja, kao što su članovi porodice ili kolege. Ovo ne samo da je praktično, već je i siguran način za deljenje lozinki bez otkrivanja stvarnih lozinki.

Većina menadžera lozinki nudi podršku za više platformi, omogućavajući bezbedan pristup lozinkama sa različitih uređaja.

Mnogi menadžeri lozinki pružaju opciju rezervnih kopija, što vam omogućava da oporavite svoje lozinke u slučaju gubitka podataka ili kvara uređaja.

Kad je reč o potencijalnim bezbednosnim rizicima, najočigledniji rizik povezan sa korišćenjem menadžera lozinki je taj što sve podatke za prijavu čuva iza jedne glavne lozinke, što znači da jedno kršenje bezbednosti podataka može dovesti do katastrofe. Srećom, većina modernih menadžera lozinki koristi nekoliko slojeva zaštite koji smanjuju šansu da vaše lozinke završe u pogrešnim rukama.

Takođe je važno odabrati menadžer lozinki koji nudi šifrovanje, osiguravajući da samo vlasnik naloga ima pristup glavnoj lozinki.

Bez obzira na navedene rizike, prednosti korišćenja modernog menadžera lozinki uveliko nadmašuju nedostatke. Ne samo da menadžer lozinki jača bezbednost na mreži promovišući upotrebu jakih, jedinstvenih lozinki, već obezbeđuje i šifrovano čuvanje lozinki i pomaže vam da izbegnete najčešće zamke na internetu.

Foto: NicoElNino / Shutterstock.com

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare