Da li svakodnevno konzumirate ORAŠASTE PLODOVE? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Da li svakodnevno konzumirate ORAŠASTE PLODOVE?

Evo koje rizike to donosi po zdravlje SRCA i krvnih sudova

Oni dobro zasićuju telo, obogaćuju glavne hranljive materije i pozitivno utiču na opšte zdravlje

Orašasti plodovi su prisutni u ljudskoj ishrani od davnina. Vrste orašastih plodova imaju određene razlike. Ipak, prednosti ovih proizvoda ne mogu se preceniti. Uvek treba zapamtiti o normi i umerenosti.

Orah

Najpristupačniji i najkorisniji može se nazvati orahom. Sadrži red veličine više antioksidanata od drugih. Bogat je jodom, koji pomaže u prevenciji bolesti štitne žlezde. Svakodnevna upotreba smanjuje rizike povezane sa bolestima srca i krvnih sudova. Pozitivan efekat je zbog prisustva vitamina C, A, E, grupe B, gvožđa, fosfora, magnezijuma, kalcijuma, korisnih masnih kiselina itd.

Lešnik

Ima veliku energetsku vrednost. Na 100 grama oko 700 kalorija. Sadrži i neophodne vitamine i minerale. Preporučuje se kod povećanog mentalnog stresa, hroničnog umora, a takođe i za poboljšanje imuniteta. Pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi i metabolizma.

Bademi

Bademi deluju kao antioksidans. Preporučuje se za bolesti želuca i creva, visok holesterol, oštećenje vida. Blagotvorno deluje na jetru, žučnu kesu i bešiku. Ima visok sadržaj vitamina E.

Indijski orah

Zasićuje masnim kiselinama, jača sudove mozga i srca, pozitivno utiče na funkcionisanje imunog sistema, kao i na zubnu gleđ.

Pistaći

Pistaći zbog prisustva tanina u svom sastavu, imaju antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Podstiče uklanjanje teških metala i toksina. Preporučuje se i kod smetnji u varenju i tokom perioda oporavka nakon bolesti.

Magazin.novosti.rs

Danas objavljeno

Prednosti bademovog ulja za njegu kose

Vanja A

Povaćava nivo energije i ubrzava metabolizam: Napitak koji pomaže kod hroničnig umora

Vanja A

Ovo su najgore namirnice koje možeš pojesti za večeru

Vanja A

Ostavite komentar