Da li su soli aluminijuma u dezodoransu opasne - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Da li su soli aluminijuma u dezodoransu opasne

Dolazi toplo vreme, a to znači da će mnogi češće koristiti dezodorans nego zimi. Kada kupujemo ovaj kozmetički proizvod imamo razne dileme, šta treba da sadrži da bi bio dobar za naš organizam i da li možemo napraviti zdravu zamenu kod kuće?

Verovatno ste imali priliku da osetite neprijatan miris znoja ispod pazuha, ukoliko često imate ovakav problem sigurno je dezodorans neophodano rešenje u ovakvim sitaucijama. Međutim, da li biste šansu pružili prirodnom dezodoransu za probleme neprijatnih mirisa? Ove nedelje smo, zajedno sa gošćom RTS ordinacije Marijanom Milosavljević, farmaceutom i specijalistom kozmetologije, pravili upravo takav kozmetički proizvod.

Čvrsti domaći dezodorans:

– 7g kokosovog ulja
– 7g voska
– 6g ši putera
– 5g kakao putera
– 5g bademovog ulja
– 5g kukuruznog skroba
– 3g sode bikarbone
– 3g bele gline
– etarsko ulje limuna
– etarsko ulje čajnog drveta

Šta dezodorans ne treba da sadrži da bi bio dobar za našu kožu?

– Moramo da napravimo razliku šta je dezodorans, a šta je antiperspirans. Antiperspirans je nešto što sprečava znojenje i njegovo dejstvo može trajati 48 sati, a trebalo bi da se nanosi na čistu kožu. On blokira znojne žlezde, ako se više znojite njegovo dejstvo će biti kraće. Dezodorans je tu da spreči stvaranje neugodnih mirisa i da ugodan miris.

Kako izgleda priprema domaćeg dezodoransa?

– Prvo pomešamo vosak i ši puter i dodamo kokosovo ulje. Zatim ćemo izmeriti bademovo ulje i tu dodati praškaste komponente, a potom dodati glinu.

Sa etarskim uljima ne treba preterivati jer može doći do iritacije, naročito posle depilacije ili brijanja. Dezodorans koji smo pripremili treba ohladiti na sobnoj temeperaturi.

Da li su opasne soli aliminijuma koje možemo pronaći u kupovnim dezodoranskima?

– Soli aluminijuma stvaraju talog na površini znojnih žlezda, kada se napravi talog one ne mogu da prodru dublje u naš organizam. Postoje istraživanja da se on nalazi u nekim tumorskim tkivima, ali postoje i istraživanja koja kažu da se nalazi i u zdravom tkivu dojke. Ono što stoji je da je i dalje dozvoljen za upotrebu i još uvek nije zabranjen. Bez zabrane ne možemo govoriti da je opasan.

Soda bikarbona može neutralisati neprijatne mirise!

– Soda bikarbona reguliše pH vrednost ispod pazuha, a kada se reguliše pH vrednost bakterije ne mogu da se razmnožavaju. Ne utiče na količinu znoja, više na stvaranje neprijatnih mirisa, ali to će kod nekoga funkcionisati, a kod nekoga neće.

Danas objavljeno

Da li će Dubai spustiti Mjesec na Zemlju, novi projekat vrijedan pet milijardi dolara

Vanja A

Preminuo poznati glumac: Bio je legenda kultnih serija

Vanja A

Lana Del Rej uslikana na plaži: Ne mari za paparace, uživa sa društvom

Vanja A

Ostavite komentar