20. Juna 2023.

Da li su jeftiniji polovnjaci u Srbiji podložniji lažiranju kilometraže

Iako je kupovina polovnog automobila jeftinija od nabavke novog vozila iz salona, to može doneti dodatne troškove.

Prevara vezana za pređenu kilometražu i skrivena oštećenja su česti na automobilskom tržištu polovnjaka u Evropi, što dovodi do visokih troškova održavanja, povremenih mehaničkih problema i brige oko sigurnosti.

Istraživanje koje je sprovela automobilska kompanija carVertical u Srbiji sugeriše da su jeftiniji automobili kod nas verovatno “štelovani” i da imaju lažiranu kilometražu.

Prevara u vezi sa pređenom kilometražom na srpskom tržištu polovnih automobila je česta

Prema ranijim istraživanjima, svaki sedmi polovni automobil u Srbiji ima vraćenu kilometražu, što sugeriše da je prevara odometra česta i da vozači treba da budu oprezni prilikom kupovine vozila.

Najveća šansa za prevare je prilikom kupovine automobila u rasponu od 590.000 RSD do 1.170.000 RSD, odnosno 15,4% svih vozila sa ovom cenovnom oznakom ima promenjenu kilometražu.

“Kupci koji traže jeftiniji automobil u Srbiji imaju značajno veći rizik da naiđu na prevaru vraćene kilometraže. Iako je šansa da se nabavi automobil sa štelovanom kilometražom takođe značajna i u drugim cenovnim rasponima, kupovina skupocenog vozila sa lažnom pređenom kilometražom rezultiraće ogromnim, nepredviđenim troškovima i smanjenom tržišnom vrednošću”, kaže Matas Buzelis, automobilski stručnjak u kompaniji carVertical.

Od svih automobila koji koštaju do 590.000 RSD i koje je proverio carVertical u Srbiji, 15% ima promenjenu kilometražu.

Automobil sa izmenjenom kilometražom ne samo da će imati nižu vrednost, već može biti teško planirati njegovo održavanje.

Vozila koja koštaju između 3.520.000 RSD i 5.280.000 RSD su najbezbednija za kupovinu – samo 5,8% njih ima lažiranu kilometražu.

Svako peto vozilo je pretrpelo oštećenje u prošlosti

Iako su šanse da naiđete na automobile sa štelovanom kilometražom u Srbiji manje u poređenju sa nekim zemljama Centralne i Istočne Evrope, istraživanja sugerišu da je izbegavanje vozila sa istorijskim zapisima o oštećenjima veoma komplikovano.

Čak 20,4% automobila koji koštaju do 590.000 RSD u Srbiji je bilo uključeno u saobraćajnu nesreću ili pretrpelo druga oštećenja. Skuplja vozila imaju još veću šansu da budu oštećena.

“Iako najjeftiniji automobili u Srbiji imaju najmanje zapise o oštećenjima, to se može objasniti činjenicom da vozači jeftinijih ili starijih automobila često zanemaruju manje udarce i ogrebotine. Za razliku od njih, vlasnici skupljih automobila obično prijavljuju svoja oštećenja osiguravajućim društvima”, objašnjava Buzelis.

Vozila koja koštaju preko 5.280.000 RSD imaju najviše slučajeva oštećenja – 42,5% takvih automobila je pretrpelo saobraćajnu nesreću.

Automobilski stručnjak navodi da vozilo sa prošlim oštećenjima može imati mehaničke i bezbednosne probleme, što može rezultirati značajnim troškovima popravke, stoga je važno temeljno pregledati automobil pre kupovine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare