30. Augusta 2023.

Da li ste znali? U ovoj susjednoj zemlji nalaze se najmanji grad i najkraća rijeka na svijetu

Jedno je u Istri, a drugo u Dubrovniku

Hrvatska je puna prirodnih lepota, magičnih ostrva, impresivne arhitekture, istorije koja pleše na svakom koraku, jedinstvenih muzeja i prelepih dvoraca… Sve se to uklapa u zemlju od samo 56.594 kvadratna kilometra, koja je postala sve popularnija destinacija mnogih stranih putnika poslednjih godina. Ono što sigurno niste znali jeste da se baš u ovoj, nama susednoj zemlji, nalaze najmanji grad kao i najmanja reka na svetu.

Najmanji grad na svetu nalazi se u Istri

Početkom 20. veka u Humu je živelo 976 stanovnika. Već 1931. godine njihov broj je počeo da se smanjuje, a po završetku Drugog svetskog rata u gradu je, prema zvaničnom popisu, živelo samo 86 stanovnika. U ovoj istarskoj lepoti danas živi svega 20-ak ljudi, a iako važi za grad – nema semafora, saobraćajnih znakova, službenih gradskih institucija, noćnih barova… Sve one sadržaje koje smo navikli viđati u drugim urbanim sredinama. Da, sve je to Hum, najmanji grad na svetu, piše putnikofer.hr.

Najkraća reka na svetu – u Dubrovniku

Biser Mediterana, grad s velikim G, simbol slobode i razglednica Hrvatske poznat u celom svetu – sve je to Dubrovnik, najjužniji i po mnogima najlepši hrvatski grad. Svake godine hiljade ljudi poseti njegov stari gradski centar, koji svojom izuzetnom lepotom služi kao očaravajuća kulisa za bezbroj filmskih produkcija, svako želi da prošeta uz impresivne zidine i da se fotografiše ispred čuvenog Orlandovog stuba, ali samo malo ko zna da u ovom prelepom kraju postoji i najkraća reka na svetu – reka Ombla – duga samo 30 metara.

Njegov vodotok se prostire na svega 30 metara, dok je Galebov kamen krunisan u podnožju stene. Dubrovnik se pijaćom vodom snabdeva sa svog izvora od 1438. godine, kada je izgrađen i pušten u rad prvi dubrovački vodovod. Ovo novo saznanje donosi dodatni razlog svim ljubiteljima prirode i istraživačima širom sveta da posete slikoviti jug Hrvatske koji pleni lepotom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare