28. Septembra 2023.

Da li ste stalno pospani i uvijek možete da dremnete? Možda je riječ o ozbiljnom poremećaju

Lako je pripisati umor prezauzetom rasporedu ili prevelikim obavezama, ali hroničnu pospanost treba shvatiti ozbiljno

Ako ste uvek spremni da odspavate, bez obzira koliko sati spavate, to bi mogao biti znak opstruktivne apneje u snu, uobičajenog (ali uglavnom nedijagnostikovanog) poremećaja spavanja.

Jedna od pet odraslih osoba ima bar blagi oblik apneje za vreme spavanja, ali evo poente: većina slučajeva ostaje nedijagnostikovana.

Lekar i stručnjak za san za žene, Valeri Kačo, MD, govori za mbg.com o glavnim znacima upozorenja apneje.

Glavni znaci apneje:

Hrkanje

Hvatanje vazduha dok spavate

Poteškoće u održavanju sna

Dnevna pospanost

Jutarnje glavobolje

Nokturija (česta potreba za mokrenjem usred noći)

Škripanje zubima

Promene raspoloženja

Apneja je povezana sa povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i srčanog i moždanog udara.

“Ljudi sa nelečenom apnejom u snu takođe mogu imati problema sa dijabetesom, metaboličkim sindromom, gojaznošću, bolestima bubrega, pa čak i problemima sa pamćenjem, što može dovesti do demencije ako se ne leči duže vreme“, kaže Kačo..

Ako primetite ove znake kod sebe ili kod nekoga koga poznajete, važno je da se obratite lekaru.

Apneja se može dijagnostikovati i lečiti, a uspešno lečenje može poboljšati kvalitet života i smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Dijagnoza obično uključuje praćenje sna tokom noći i druge testove koji pomažu u potvrđivanju prisustva apneje i utvrđivanju njene težine.

Jedan od saveta je svakako da uvedete sopstveni raspored odlaska na spavanje, ograničite upotrebu elektronike noću, bolje odredite prioritet upravljanja stresom ili počnete da uzimate dodatak za spavanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare