10. Septembra 2023.

Da li ste spremni da ga se odreknete: Česta konzumacija piva ipak nije preporučljiva

Pivo pozitivno utiče na imuni sistem, a ako se pije u umjerenim količinama ovo piće je efikasniji od probiotika, navode nedavna istraživanja. Ipak, sveukupne koristi ispijanja piva ostaju pod sumnjom.

Posle vode i čaja, pivo je treće najpopularnije piće na svetu. Većini piva gorak ukus daje hmelj, koji deluje i kao prirodni konzervans. Pored toga što osvežava i socijalizuje ljude, pivo može da bude dobro za zdravlje creva i imuni sistem:

“Umerena konzumacija piva ima blagotvoran efekat na imuni sistem u poređenju sa stanjima koja nastaju zbog zloupotrebe alkohola ili apstinencije”, navodi se u studija Medicinskog univerziteta Dalian u Kini, objavljenih u Frontiers in Nutrition.

Kineski naučnici smatraju da pivo pomaže ljudima u borbi protiv prehlade, kao i da se smanjuje šanse za srčane bolesti, Alchajmerovu bolest, rak i dijabetes:

“Rizik od smrti je manji kod onih koji piju malo i umereno, a povećan je kod onih koji puno piju”, takođe se navodi u pregledu.

Pivo se pravi od kvasca, hmelja, ječma i vode, bogato je vitaminom B i kako zaključuju naučnici podržava zdravlje creva:

“Kada se pivo konzumira umereno, fenoli i druge hranljive materije fermentišu i razgrađuju mikrobnu zajednicu koja se nalazi u spoljašnjem sloju sluzokože creva, a “bioaktivni sastojci piva su korisni za organizam”, navode kineski autori.

Kombinacija polifenola, vlakna i etanola koji se nalaze u pivu i interakcija sa mikrobiomom creva sugerišu da ovaj napitak ima “slične ili čak jače efekte od probiotika”.

Oprečna mišljenja naučnika i lekara

Ipak, neki stručnjaci smatraju da nijedan alkohol nije dobar za zdravlje kada se sve uzme u obzir.

“Istina je da neki od sastojaka piva mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje, ali sam alkohol može umanjiti te blagodeti. Studiji kao što je ova, nažalost nedostaje šira sliku, kao i još dokaza”, smatra pofesor kardiovaskularnog i metaboličkog zdravlja na Univerzitetu u Glazgovu Naved Satar.

Takođe doktor Satar ističe da “bilo koja količina alkohola povećava rizik od raka i visokog krvnog pritiska, a dokazi da je bilo koje alkoholno piće dobro za srce jednostavno nisu istiniti”, napominje Satar, a prenosi Telegraf”.

Mnogi doktori napominju da je najzdravije poptuno izbegavati alkohol. Ipak, za povremeno kozumaciju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti U Americi savetuju da muškarci ne piju više od 14 standardnih alkoholnih pića nedeljno, dok je ženama preporučeno sedam pića tokom sedmice.

Foto: NaturalBox/Shutterstock
Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare