Langoš je tradicionalni mađarski specijalitet koji podsjeća na mekike.
Recept je vrlo jednostavan, zato se pripremite za uživate i u pripremi i u ukusu.
Mnogima je poznato i pod nazivom poderane gaće, langušice, languš ili pecipale. Po kom god nazivu da ga poznajete, sigurno više pamtite divan ukus ovog jela, kako navodi “Cookist.com”.
Sastojci:
380 gr brašna
pola kašičice šećera
pola kašičice soli
4 gr subog kvasca
jedna šolja mlake vode
ulje
Priprema:
U jednu veću činiju umutite brašno, so, šećer i suvi kvasac.
U istu posudu sipajte vodu i malo ulja. Tijesto dobro izmiješajte, dok ne bude glatko i rastegljivo.
Tijesto formirajte u jednu loptu i ostavite ga u prethodno nauljenoj činiji da naraste (oko 40 minuta do sat vremena).
Kada naraste dovoljno, slobodno ga malo pritiskajte i mijesite.
Na ravnu površinu pospite brašno, pa tu premijestite tijesto. Preko tijesta takođe pospite malo brašna. (Telegraf)
Podijelite smjesu na šest jednakih porcija, zatim svaku izdvojite da odmori oko 20-ak minuta.
Svaku porciju razvucite i na sredini napravite jedan krstić nožem. Sada je tijesto spremno za prženje.
Svaki langoš pržite oko četiri minuta u srednje zagrijanom ulju. Sa obe strane treba biti zlatne boje i hrskav.
Možete ih služiti sa čime god poželite, a preporučujemo sa pavlakom, kajmakom ili pak bijelim lukom.
Telegraf.rs