16. Juna 2025.

Da li pravilno perete salatu?

Većina ljudi pravi jednu opasnu grešku

Samo mlaz vode nije dovoljan

Stručnjaci u Velikoj Britaniji upozoravaju na veliki broj ljudi koji se razbole nakon što pojedu neopranu zelenu salatu kontaminiranu bakterijama. Nova studija je otkrila da čak 17 posto ljudi u Velikoj Britaniji priznaje da zanemaruje pranje zelene salate, što značajno povećava rizik od infekcije potencijalno smrtonosnim bakterijama poput listerije. Listerija, bakterija koja može biti fatalna, uzrokuje visoku temperaturu, opću slabost i proljev. Međutim, u nekim slučajevima može dovesti do razvoja smrtonosnih stanja poput meningitisa ili sepse. Nemamo podatke za Hrvatsku o tome peru li ljudi zelenu salatu i koliko temeljito, ali ako se osvrnemo oko sebe i sjetimo se kako je sami peremo, lako je zaključiti da se uglavnom sve svodi na kratko ispiranje pod mlazom vode. A to nije dovoljno, ističu stručnjaci.

Bazen patogena na listovima

Stručnjaci za sigurnost hrane proveli su istraživanje koje je povezalo pojavu zaraze bakterijom E. coli (STEC) koja proizvodi Shiga toksin s raznim sendvičima spremnim za jelo koji sadrže zelenu salatu. Sada upozoravaju da je važno podići svijest o bakterijama koje se mogu skrivati ​​u zelenoj salati, čak i onoj pakiranoj s etiketom na kojoj piše da je oprana, kako bi se smanjilo trovanje hranom.

„Listovi salate su čest izvor patogena, uključujući norovirus, hepatitis A, kriptosporidijum, giardiju, toksoplazmu, salmonelu, E. coli, kampilobakter, jersiniju i listeriju. Salata se kontaminira u gotovo svakom koraku proizvodnog procesa, od kontakta sa zemljom i vodom do rukovanja povrćem, kontakta s opremom ili skladištenja“, kaže porodična ljekarka dr. Deborah Lee, upozoravajući da svo povrće, a posebno salatu, uključujući i onu koja je već oprana, treba temeljito oprati prije konzumiranja. Ona smatra da je ovo ključni korak u pripremi hrane za smanjenje učestalosti gastroenteritisa.

Opran ne znači ‘bez bakterija’

Studija, koja je proučavala navike pranja salate kod stanovnika Velike Britanije, otkrila je da je 60 posto njih bilo svjesno da neoprana salata može biti izvor trovanja hranom, dok je 64 posto onih koji su priznali da ne peru salatu rekli da smatraju da je to nepotrebno. Gotovo osam posto ispitanika reklo je da koriste samo prethodno opranu salatu, ali dr. Lee ističe da samo zato što na ambalaži piše da je oprana i spremna za jelo ne znači da je očišćena od bakterija.

“Salata koja se pere prije pakovanja pere se hlorom, koji je dezinfekciono sredstvo, a zatim se ispire čistom vodom. Iako se time ubija više od 90 posto bakterija, mnoge ipak ostaju na listovima”, upozorava on.

Ne izgleda pokvareno, ali…

Važno je napomenuti da hrana kontaminirana bakterijama, poput listerije, možda ne izgleda pokvareno ili ne miriše loše, ali ipak može uzrokovati ozbiljnu, a ponekad i fatalnu infekciju. Za mnoge ljude, trovanje listerijom se osjeća kao gripa, uzrokujući visoku temperaturu, bolove u mišićima, zimicu, mučninu i povraćanje. Simptomi obično nestaju nakon nekoliko dana, ali listerioza može biti fatalna kod nekih ljudi.

Mlaz vode nije dovoljan

“Stoga je vrlo važno prati čak i već opranu salatu, jer to povećava šanse za uklanjanje svih preostalih patogena. Za još bolje rezultate pranja, uvijek osušite listove salate prije jela, jer vlaga na njima može potaknuti rast bakterija i plijesni”, savjetuje dr. Lee.

Studija je također otkrila da više od 70 posto ljudi vjeruje da je ispiranje salate pod mlazom vode iz slavine dovoljno, a da samo 10 posto koristi otopinu vode i octa za čišćenje salate. Doktori naglašavaju da nije dovoljno samo zdravo jesti, već je podjednako važno jesti sigurnu hranu.

– Potencijalni rizici nepranja salate su vrlo ozbiljni i zato moramo odvojiti vrijeme da pripremimo povrće za konzumaciju kako bi bilo sigurno, čak i ako to na neko vrijeme uspori proces pripreme obroka – savjetuju autori studije.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare