18. Augusta 2023.

Da li multivitamini poboljšavaju pamćenje

Iako smo okruženi reklamama koje promovišu vitamine i suplemente u cilju poboljšanja zdravlja i pamćenja, postavlja se pitanje – da li dnevni unos multivitamina kod starijih osoba može da poboljša pamćenje? Studija o starijim osobama sugeriše da dnevni multivitamin može da poboljša pamćenje tako da funkcioniše kao da ste tri godine mlađi.

Svakodnevno uzimanje multivitamina može da poboljša pamćenje kod starijih osoba – ali efekti su mali, govori novo istraživanja koja se bave zdravljem starijih osoba, a navodi se na portalu health.harvard.edu.

U okviru ovog istraživanja učestvovalo je 3.562 osoba od toga su 93 posto bili belci, 2,5 posto Afroamerikanaci i 1,4 posto Hispanoamerikanci. Više od polovine učesnika je završilo fakultet, a prosečna starost je bila 71 godinu. Takođe, ispitanici su bili sposobni da izvrše određene testove razmišljanja i pamćenja na kućnom računaru. Polovina je dobila multivitamin, dok je druga polovina je dobila placebo.

Kako je testirano pamćenje ispitanika

Naučnici su radili procenu razmišljanje i pamćenje učesnika na početku i na kraju jedne, dve i tri godine. Za test pamćenja, od učesnika je zatraženo da zapamte 20 reči prikazanih uzastopno na ekranu računara. Odmah nakon što su pregledali ove reči, morali su da ukucaju onoliko reči koliko su mogli da se sete (primarna mera memorije). Petnaest minuta kasnije, takođe su ukucali sve reči koje su se setili (sekundarna mera memorije).

Kakvi su bili rezultati ove studije

Oni koji su uzimali placebo prešli su sa trenutnog pamćenja u proseku od 7,21 reči na 7,65 reči (razlika od 0,43 reči). Ispitanici koji su svakodnevno uzimali multivitamin su sa 7,10 reči na početku “skočili” na 7,81 reči (razlika od 0,70 reči). 
Do treće godine, “placebo grupa” je zapamtila u proseku 8,17 reči, dok je “multivitaminska grupa” zapamtila 8,28 reči.

Nije bilo razlika između dve grupe na testovima sekundarne memorije, a ističe se da je ovaj rezultat je bio statistički značajan.

Da li treba da uzimati svakodnevno multivitamine

Autori studije sugerišu da je efekat multivitamina na trenutno pamćenje bio mali i da možda nije primetan. Međutim, istakli su da bi ovaj mali efekat mogao biti važan na nivou čitave populacije. 

Iako postoji određeni broj studija koje sugerišu moguće blago poboljšanje kognitivnih funkcija kao rezultat uzimanja suplemenata multivitamina, generalno gledano, naučni dokazi nisu dovoljno konzistentni i jaki da se može doneti čvrst zaključak o njihovom uticaju na poboljšanje pamćenja. 

Takođe, stručnjaci ukazuju na to da su rezultati ovih istraživanja varijabilni iz različitih razloga. Prvo, individualne razlike među ispitanicima, kao što su genetska predispozicija, ishrana i opšte zdravstveno stanje, mogu značajno uticati na to kako organizam reaguje na suplementaciju. Drugo, sam sastav multivitaminskih suplemenata može varirati između proizvođača i uticati na efekte.

Foto:© birgl

RTmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare