19. Oktobra 2025.

Da li majoneza šteti koži? Istina koju nećete pronaći na etiketi

Majoneza je omiljeni dodatak sendvičima, salatama i raznim umacima – kremasta, ukusna i gotovo nezaobilazna u svakodnevnoj ishrani. No, jeste li se ikada zapitali kako redovna konzumacija majoneze može utjecati na vašu kožu?

Iako je ponekad koristi i kozmetička industrija – kao sastojak u kućnim maskama za kosu ili lice – efekti koje majoneza ima kada je unosimo putem ishrane mogu biti potpuno drugačiji. Štaviše, neki od njih mogli bi vas iznenaditi, a možda i zabrinuti.Naime, osim utjecaja na tjelesnu težinu, redovna prisutnost majoneze na jelovniku može ostaviti vidljive tragove i na našem najvećem organu – koži. Dok je povremena konzumacija u sklopu uravnotežene prehrane prihvatljiva, svakodnevno uživanje u ovom dodatku može pokrenuti niz biokemijskih procesa u tijelu koji se manifestiraju kroz promjene u izgledu i zdravlju tena. Razumijevanje nutritivnog profila majoneze ključno je za shvaćanje zašto stručnjaci pozivaju na oprez i umjerenost, osobito ako vam je cilj održati kožu čistom, zdravom i blistavom.Srž problema leži u samom sastavu majoneze. Riječ je o emulziji ulja, žumanjka i kiseline, poput octa ili limunovog soka, što je čini izuzetno bogatom mastima i kalorijama. Samo jedna kašika može sadržavati oko 94 kalorije, što je značajan udio, pogotovo ako se koristi obilato. Posebno je važno obratiti pažnju na vrstu masti koje sadrži. Majoneza je bogata omega-6 masnim kiselinama, koje su, iako esencijalne za tijelo, u savremenoj prehrani često prisutne u prekomjernim količinama u odnosu na protuupalne omega-3 masne kiseline. Takva neravnoteža može potaknuti sistemske upalne procese u organizmu, a koža, kao osjetljiv organ, često prva reagirana takva unutarnja stanja.

Upala izazvana prehranom bogatom omega-6 masnim kiselinama može se manifestirati na koži na nekoliko načina. Iako se često vodi debata o direktnoj vezi između prehrane i akni, medicinski stručnjaci sve više prepoznaju da hrana s visokim glikemijskim indeksom i pržena hrana, bogata nezdravim mastima, mogu pogoršati upalna stanja kože i potaknuti izbijanje prištića. Nadalje, prekomjerna konzumacija masne hrane može negativno utjecati na cirkulaciju krvi. Lošija cirkulacija znači i slabiju opskrbu kože kisikom i hranjivim tvarima, što može rezultirati beživotnim tenom, pa čak i natečenošću lica i podočnjaka. Iako majoneza sama po sebi nije jedini krivac, njezino svakodnevno konzumiranje značajno doprinosi ukupnom unosu masti koje mogu opteretiti krvožilni sistem, navodi Ordinacija.

Paradoksalno, dok oralni unos majoneze može predstavljati izazov za zdravlje kože, njena topikalna primjena ponekad se preporučuje u kućnim receptima za ljepotu. Tajna leži u njenim sastojcima koji, kada se primijene izvana, djeluju potpuno drugačije. Žumanjak je bogat lecitinom i proteinima, dok biljna ulja, poput maslinovog ili suncokretovog, sadrže vitamine E i K. Ovi sastojci imaju emolijentna i hidratantna svojstva. Vitamin E je poznati antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala, dok vitamin K može pomoći u smanjenju crvenila i poboljšanju izgleda kože. Stoga se majoneza u svijetu prirodne kozmetike ponekad koristi kao maska za lice, obećavajući hidrataciju i sjaj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare