Pet grama soli u toku dana, odnosno malo manje od ravne kašičice ovog dodatka jelu, dnevna je količina koju Svetska zdravstvena organizacije preporučuje da konzumiramo. Događa se da nepoštujemo ovaj savet i preterujemo u soljenju hrane, a kao izgovor navodimo da smo koristili morsku so, koja je navodno zdravija od obične. Ovo mišljenje je daleko od tačnog, jer nije bitno koju so koristimo, već koju količinu, kažu kardiolozi.
So je jedan od najčešćih sastojaka koji se koriste u kuvanju i proizvodnji hrane. Na tržištu postoje razne vrste, a možemo da primetimo da se morska so sve češće koristi i da je skoro zamenila običnu, kuhinjsku so.
Nije bitna vrsta nego količina soli
Činjenica je da je so iz mora manje obrađena, ali to ne znači da je i zdravija: “So je so, bilo da je roze, bela, kuhinjska, morska. Morska so nije ništa zdravija od kuhinjske u smislu uticaja na krvni pritisak i zdravlje srca. Nije pitanje vrste soli, već količine koju koristimo i ona ne sme da pređe dnevnu preporuku”, kaže kardiolog Suzan Steinbaum, a prenosi En-Bi-Si.
RTbalkan.