Gazirana, odnosno mineralna voda kako je njen popularniji naziv, za mnoge je omiljeni napitak, a radi se o vodi prožetoj ugljičnim dioksidom kako bi se stvorio osjećaj pjenušavosti.
Njena popularnost je upravo u osvježavajućem okusu i nedostatku kalorija, što je čini zdravijom alternativom slatkim gaziranim pićima. Međutim, postoji određena zabrinutost oko njegovih učinaka na zdravlje zuba i probave, upozorava američka nutricionistica Chelsea Rae Bourgeois. Gazirana voda zapravo kiseli napitak koji s vremenom može nagrizati zubnu caklinu, naročito ako se pretjerano konzumira. Osim toga, zbog sadržaja ugljičnog dioksida, može se osjetiti nadutost. Međutim, gazirana voda može biti vrijedan dodatak za hidrataciju, ako je uključena u dobro uravnoteženu prehranu.
Prednosti mineralne vode
Iako je poznata po svom osvježavajućem okusu, gazirana voda također nudi mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti kada se uključi u dobro uravnoteženu prehranu.
Pridonosi hidrataciji organizma
Gazirana voda je dobra alternativa običnoj vodi, što je za mnoge i drugi, ‘zabavniji’ način da zadovolje svoje dnevne potrebe za vodom. Gazirana voda je jednako hidratantna kao i obična voda. Međutim, njezina karbonizacija može poboljšati iskustvo pijenja za neke ljude, čineći ga ugodnijim za one koji nisu skloni piti ili ne uživaju piti vodu.
Podsjetimo, dehidracija je često povezana s fizičkim simptomima, kao što su suha usta, žeđ, glavobolja i umor.
Može pomoći i pri održavanju težine
Adekvatna hidratacija ključna je za mnoga područja vašeg zdravlja i igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine. Upotreba gazirane vode može podržati gubitak težine povećanjem ukupnog unosa tekućine i nudeći zadovoljavajući napitak bez kalorija i dodanog šećera. Nadalje, karbonizacija može stvoriti osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija.
Pomaže i kod ublažavanja simptoma zatvora
Iako malo istraživanja, ako ih uopće ima, izravno ispituje odnos između unosa gazirane vode i dobre probave, istraživanja su otkrila da nedovoljan unos vode može povećati rizik od zatvora. Međutim, rad crijeva uključuje mnoge faktore načina života, uključujući redovnu tjelesnu aktivnost i prehranu, stoga ako se to produži liječnik može ponuditi smjernice u vezi s vašim probavnim zdravljem i pravilnošću crijeva.
Potencijalni rizici gazirane vode
Mnogi potencijalni rizici mogu se smanjiti umjerenom konzumacijom napitka uz druga hidratantna pića. Međutim, postoji nekoliko rizika koje treba uzeti u obzir.
Može utjecati na zdravlje zuba
Obična gazirana voda je kisela tekućina zbog karbonizacije. Istraživanje je pokazalo da različite vrste gazirane vode mogu imati širok raspon pH razina. Gazirana voda ima pH u rasponu od 4,18-5,87 (na pH ljestvici od 0-14) ovisno o brendu. Niži pH ukazuje na povećanje kiselosti. Vjerojatnije je da će pića s razinom pH nižom od 5,5 negativno utjecati na zdravlje zuba, jer je ta razina utvrđena kao rizik za demineralizaciju cakline. Konzumacija gaziranih pića može uzrokovati eroziju zuba, povećavajući rizik od razvoja karijesa i drugih osjetljivosti zuba stoga potražite savjete od vašeg stomatologa.
Može sadržavati skrivene zaslađivače
Gazirana voda može biti dobra alternativa za one koji ne vole piti običnu vodu, međutim, neki brendovi dodaju razne zaslađivače kako bi poboljšali okus. Iako se umjetni zaslađivači obično dobro podnose ako se konzumiraju umjereno, neka istraživanja pokazuju da mogu imati štetne učinke na zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama. Oni mogu utjecati na crijevni mikrobiom, crijevnu apsorpciju hranjivih tvari, pa čak i na anatomiju vašeg gastrointestinalnog (GI) trakta.
Može uzrokovati probavne smetnje
Iako pomaže kod zatvora, karbonizacija gazirane vode može uzrokovati plinove i nadutost kod nekih ljudi, posebno ako se konzumira u velikim količinama ili brzo. Oni koji osjete prekomjerno stvaranje plinova dok piju gaziranu vodu možda će morati prijeći na običnu vodu kako bi izbjegli nelagodu. Mjehurići i karbonizacija gazirane vode također mogu pridonijeti refluksu kiseline ili žgaravici.
Azra.ba