25. Jula 2023.

Da li će oživjeti Saab? Pojavio se investitor koji bi finansirao novi model

Nepoznati investitor kupio je cijeli projekat novog električnog automobila NEVS Emily GT, koji je direktan nasljednik Saaba.

NEVS (New Electric Vehicle Sweden) je pre trinaest godina kupio imovinu propalog švedskog proizvođača automobila i počeo da radi na električnoj verziji Saaba 9-3, koja je trebalo da ima 175 KS i domet od 466 km, ali nikada nije stigla u fazu masovne proizvodnje.

Evergrand, kineski gigant koji se bavi nekretninama, tada je završio u velikim finansijskim poteškoćama, pa su ostaci Saaba praktično napušteni, odnosno otpušteno je 95 odsto zaposlenih, piše Revijahak.

Ali ono što je ostalo od Saaba nije spavalo. NEVS tim je odlučio da početkom 2023. predstavi jednu od svojih kreacija, model Emily GT.

Emily GT je električna sportska limuzina koja ima ogromnu bateriju od 175 kWh, sa dometom od 965 km. Predstavljanje Emily GT trebalo je da prikaže tehnologiju kompanije i pridobije investitore da spasu projekat.

Izveštaj Saab Planeta potvrđuje da je plan tima uspeo. Neidentifikovani investitor je potpisao pismo o namerama za kupovinu projekta Emily. Kao deo kupoprodajnog ugovora, fabrika za sklapanje u Trolhatanu, u Švedskoj, ponovo će pokrenuti proizvodnju.

Više informacija će se verovatno pojaviti u narednim danima, ali postoje brojne indicije da je Saabu data šansa za drugi život.

Emily GT projekat (Foto: NEVS promo)

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare