4. Oktobra 2023.

Da bi spasila Ukrajinu, EU odmrzava milijarde evra za Mađarsku

Evropska komisija pokušava da uvećanjem svog budžeta odobri značajnu pomoć za Kijev

Evropska komisija se priprema da oslobodi milijarde evra iz fondova EU koji su Mađarskoj trenutno zamrznuti zbog “zabrinutosti za vladavinu prava”, ali, pod uslovom da Budimpešta podrži povećanje EU budžeta i time odobri značajnu finansijsku pomoć Ukrajini.

“Fajnenšel tajms” ocenjuje da bi oslobađanje sredstava zamrznutih prošlog decembra, predstavljalo pobedu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je obećao da neće pristati na bilo kakvo povećanje budžeta EU, dok se Mađarskoj ne oslobodi pristup novcu.

Izvori “Fajnenšel tajmsa” tvrde da Evropska komisija namerava da odmrzne oko 13 milijardi evra i da je isplata “delimično” zasnovana na želji da se obezbedi Orbanova podrška za povećanje budžeta.

Prošlog decembra EU je zamrzla 22 milijarde evra kohezionih fondova dodeljenih Mađarskoj nakon što je optužila Budimpeštu da ne poštuje vladavinu zakona i ljudskih prava.

Kohezioni fondovi su osmišljeni da pomognu manje razvijenim članicama bloka od 27 zemalja da uklone investicioni jaz i poboljšaju svoju infrastrukturu.

Mađarska je u maju sprovela reformu pravosuđa kao odgovor na zahteve Brisela, što je omogućilo Komisiji da odmrzne 13 milijardi evra, odnosno više od polovine zamrznutih sredstava namenjenih Mađarskoj, potvrdili su evropski zvaničnici zahtevajući anonimnost.

Brisel nastoji da dobije jednoglasnu podršku za svoj povećani budžet pre kraja godine, posebno da bi se obezbedila stalna finansijska pomoć Kijevu.

Hitnosti doprinosi i prošlonedeljna odluka američkog Kongresa da odbaci pomoć Ukrajini u vrednosti od 6 milijardi dolara kako bi se dogovorio o novom vladinom zakonu o finansiranju.

Kako bi se pokrili povećani troškovi, Komisija je predložila povećanje zajedničkog budžeta EU za 66 milijardi evra – a deo tih sredstava doprineo bi programu finansijske podrške Kijevu od 50 milijardi evra.

Nekoliko prestonica se protivilo veličini predloženog povećanja, uključujući, između ostalih i Berlin. Za usvajanje budžeta potrebna je podrška svih 27 država članica od kojih će se tražiti da daju dodatne doprinose iz svojih nacionalnih kasa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare