Cvijanović-Milanović: Dejtonski sporazum dovoljna zaštita za sve konstitutivne narode i građane u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Cvijanović-Milanović: Dejtonski sporazum dovoljna zaštita za sve konstitutivne narode i građane u BiH

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas u Zagrebu da je važna opredijeljenost za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pruža dovoljno zaštite za sve konstitutivne narode i građane u BiH, te da cijeni uvažavanje koje dolazi od političkih predstavnika Hrvatske.

Navela je da je sastanak sa Milanovićem bio veoma konstruktivan, a sve u cilju ostvarenja zajedničkih ciljeva, a to su stabilnost i mir u regionu.

– Razgovori su bili u funkciji boljeg razumijevanja, te su usmjereni na realizaciju spoljne trgovinske razmjene i projekte koji će biti u funkciji poboljšanja života naših građana – navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost na pristupu Milanovića, kao i njegovoj opredijeljenosti za Dejtonski mirovni sporazum, koji, kako je istakla, pruža dovoljno zaštite prava Srba, Hrvata i Bošnjaka, ali i drugih koji žive u BiH.

– U BiH se svi moramo osjećati dobro i komotno, a da bi tako bilo moramo uživati prava koja imamo po Ustavu i svakako pristup Hrvatske na očuvanju Dejtonskog sporazuma, ali i razvoja dobrosusjednkih odnosa. To je jedna od stvari na koje ja ukazujem u našem dijalogu – navela je ona.

Ona je navela da istakla je da su opredijeljeni za dijalog, kao i da je sastanak bio u funkciji izgradnje razumijevanja i uspostavljanja još bolje saradnje u narednom periodu.

Kada je riječ o pomoći Republike Srpske Baniji nakon zemljotresa, Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna svaki put kada može da se pomogne.

– Ponosni smo svaki put kad možemo da intervenišemo, a tako je bilo i kad je u pitanju bila pomoć Baniji i to je bio jedan iskorak kako bismo pokazali da dijelimo zajedničke brige. Treba jedni drugima da priskočimio u pomoć kada god je to potrebno – naglasila je ona.

Milanović je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o evropskom putu BiH, značaju mira i stabilnosti u regionu, kao i o položaju Hrvata u BiH.

– Za Hrvate u BiH očekujemo da status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba. S tim sam spreman da razgovara sa svakim. Kod Cvijanovićeva vidim malo veći kvantum dobre volje i zdravog razuma – rekao je Milanović.

Milanović je podsjetio da je BiH zasnovana na Dejtonskom sporazumu.

 Dejton je temelj BiH, a u interesu je Hrvatske, pravde i prava da se to ne dira, jer onda iz toga može izaći samo zlo – rekao je on.

Cvijanovićeva će se danas sastati i sa premijerom Andrejem Plenkovićem, a planirana je i posjeta Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković”.

RTRS.

Danas objavljeno

U ponedjeljak nestabilno uz čestu kišu i pljuskove

Vanja A

Fon Kramon: Albanski gradonačelnici nemaju politički legitimitet

Vanja A

Poznati prvi rezultati izbora u Turskoj

Vanja A

Ostavite komentar