7. Decembra 2023.

Čuveni Rus objasnio zašto Novak i dalje pobjeđuje mlađe od sebe: On je unikat!

Jedan od onih koji je iz prvog reda gledao kako Srbin postaje najbolji svih vremena zna razlog njegove dominacije

Nikolaj Davidenko, jedan od najboljih ruskih tenisera u ovom veku, veruje da Novak Đoković ima veliku prednost u odnosu na mnogo mlađe izazivače.

Davidenko je predvodio ruski tenis u prvoj deceniji 21. veka i imao je priliku da gleda Đokovićevo sazrevanje.

“Za mene, on je unikat”, počeo je Davidenko.

“Đoković igra sa veštinom koju akumulira od prvog dana, otkako je počeo da se sastaje sa Federerom, Nadalom ili sa mnom. Novak se uvek drži svojih fizičkih kvaliteta. Njegov cilj je da zadrži snagu i koncentraciju.”

Rus je bio treći teniser sveta, osvojio je 21 titulu, od kojih je ona najveća bila na Završnom turniru u Londonu 2009. godine. Na tom takmičenju je savladao Rafaela Nadala, ali izgubio od Đokovića u grupi.

Sa Novakom je tokom karijere odigrao osam mečeva i dobio samo dva.

“Novak je svestan kako i zašto sve pobeđuje svojim tenisom. Svi iz velike trojke su kvalitetniji u igri od ostalih rivala. Mladi još nemaju taj kvalitet. Čak ni za Alkaraza, mada je po kretanju sličan Nadalu iz njegove mladosti, ne može da se kaže da je nadmašio očekivanja.”

Apostrofirao je legendarni 42-godišnjak koliko je važno napraviti dobar raspored turnira.

“Novak, čak i kada nije odigrao nijedan meč, uvek ima dovoljno snage čim uđe u formu. Naravno, ako nije povređen. Za njega je veoma važno da bude fizički spreman za svaku partiju. Osim toga, njegova koncentracija je bolja od one ostalih tenisera. Zato se oni plaše njega.”

Ipak, najvažnije oružje koje Srbin poseduje je mentalna stabilnost i činjenica da je psihički možda i najjači sportista na svetu.

“Jedan od razloga zašto Đoković pobeđuje i mlađe igrače je zato što oni gube od njega psihološki, pre nego što i izađu na teren. Pomisle: ‘To je Đoković’ i gotovo je. Zato on dominira protiv njih. Sve što radi je unikatno. Zaista niko nikada nije tako igrao do sada”, zaključio je Davidenko.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare