1. Juna 2023.

Čuvena psihološkinja tvrdi

Peti tip je najteži, a malo nas zapravo zna kako da se izbori sa njima.

Roditelji su sposobni da odgajaju srećnu, zdravu i emotivno utemeljenu decu, ali mnogi nailaze na razne prepreke na tom putu.

Dečiji psiholog dr Šefali Sabari, koja ima preko dve decenije iskustva, otkrila je da kada roditelji nisu prilagođeni temperamentu i jedinstvenim osobinama svog deteta, ne uspevaju da poštuju i slave njegovu autentičnost.

Postoji šest najneobičnijih i najdarovitijih tipova dece. Vaše dete može imati izraženu crtu jednog od tih tipova, ili biti mešavina svih. Poznavanje tipa će ojačati vaš međusobni odnos i pomoći deci da bolje razumeju sebe.

1. Oni koji brzo planu

Često nervozni, razdražljivi i na njih utiče i najmanja sitnica. Njihova jedinstvena karakteristika je što sve osećaju i sve primećuju. Ali to znači da imaju tendenciju da apsorbuju anksioznost oko sebe. I šta da rade sa svim tim? Eksplodiraju!

Savet za roditelje: Budite prizemljeni, čvrsti i smireni. Ako postanete reaktivni, bilo u ljutnji ili anksioznosti, to može izazvati cunami emocija. Pohvalite ih za njihove sposobnosti da shvataju svoje okruženje, ali ih naučite da nađu utehu koja im je potrebna: „Kada se osećaš nervozno, zatvori oči i ponavljaj sebi: Bezbedan sam, kod kuće sam i biće mi dobro.“

2. Oni koji nemaju mira

Hiperaktivni istraživači ne mogu mirno da sede i nikada ih ne nađete tamo gde ste ih ostavili. Roditelji i nastavnici često etiketiraju ovu decu kao „problematičnu“, jer mogu biti izuzetno aktivna, i fizički i mentalno. Ali njihova supermoć je da su neverovatno radoznala i angažovana.

Savet za roditelje: Hiperaktivne istraživače treba poštovati, a ne prekorevati zbog njihovog strastvenog duha. Pokažite im bezuslovno prihvatanje kako bi prvenstveno sebe prihvatili, jer živimo u svetu gde će neminovno naići na izbegavanje. Na primer ovako: „Divim ti se zbog tvoje kreativnosti i mašte. Tvoji različiti načini razmišljanja mogu ti pomoći da uradiš neverovatne stvari.”

3. Oni koji svima ugađaju

Ili na engleskom The Overpleaser, oni su poput putera — mekani i savitljivi, lako se oblikuju i kalupe — i savršen su plen za roditelje koji imaju jaku potrebu za kontrolom. Oni popunjavaju praznine, preuzimaju poslove i dobijaju zlatne zvezdice. Ali pošto su imaju konstantnu želju da pomažu, često prekoračuju i preuzimaju roditeljske odgovornosti, postajući odrasla osoba koja ima roditelje u kući.

Savet za roditelje: Poštujte i naučite ih kako da zaštite svoje granice. Podsetite ih da su njihove potrebe na prvom mestu: „Ti imaš mnogo toga da pružiš, možda ćeš naići na mnoge koji će stalno uzimati od tebe. Zapamti da je u redu reći – ne.“

4. Oni koji su oblacima

Deca sanjari, ili samotnjaci imaju tendenciju da budu stidljiva i introvertna i mogu da se bore sa društvenim i konverzacijskim veštinama. Često ih možete uhvatiti kako bulje u svemir, crtaju u svojoj svesci ili provode toliko vremena sami da se pitate da li su uopšte u kući.

Savet za roditelje: Društvo može pokušati da im kaže da treba da bude suprotno, da bi trebalo da budu ekstrovertniji. Pomozite im da se osećaju sigurno i istaknite njihove prednosti: „Ne dozvoli drugima da odlučuju kakav treba da budeš. Zapamti, oni koji su u stanju da budu sami su jaki ljudi. Divim ti se takvom kakav jesi.“

5. Oni koji su nesalomivi

Pobunjeni nekonformisti imaju volju vola. Neće se povinovati dok se ne uvere da se radi o nečemu što žele da urade. Ova deca mogu biti izazovna. Oni imaju puno samopouzdanja zbog kojeg se ne plaše autoriteta.

Savet za roditelje: Ova deca moraju da se osećaju poštovano zbog svoje odlučnosti. Nemojte insistirati na kontroli, već doboro rasudite: „Volim tvoju sposobnost da pratiš svoj stav i da ne budeš pod uticajem popularnih mišljenja. Međutim, nemoj se boriti protiv pravila samo zbog borbe – ili ćeš izgoreti.“

6. Oni koji su uvek srećni

Ova deca su uvek nasmejana i dobro raspoložena. Nisu nervozni, zahtevni ili šefovski nastrojeni. Jedina mana je što mogu biti previše opušteni i izgledati nemotivisani. Kao rezultat toga, neki roditelji ih mogu shvatiti kao nedovoljno ambiciozne.

Savet za roditelje: Ono što roditelji ne shvataju je da su srećna deca danas zapravo gurui života. Proslavite njihov pozitivan pristup svetu: „Uvek unosiš takav mir i radost u svaku situaciju. Sačuvaj ovaj pogled na svet, jer je to izgubljeni stav koji veći deo sveta treba da usvoji.“

Zadovoljna.nova.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare