Čuvajte se: Misteriozna bolest "kosi" zaražene - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Čuvajte se: Misteriozna bolest “kosi” zaražene

Misteriozna bolest, koja izaziva glavobolje i povišenu telesnu temperaturu odnela je živote najmanje pet osoba u Tanzaniji

Zdravstveni zvaničnici u ovoj zemlji, koja se nalazi južno od Kenije, bolest su nazvali “čudnom”.Vlasti su poslale tim stručnjaka da dijagnostifikuje bolest, nakon što je prijavljeno sedam slučajeva u regionu Kagere.

“Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolje, nesvesticu i krvarenje iz nosa”, rekao je zdravstveni zvaničnik Tumaini Nagu za BBC. Nagu je rekao da stanovnici regiona kagere moraju da izbegavaju kontakt sa inficiranima, i da ostanu mirni.

U julu prošle godine je troje ljudi, sa sličnim simptomima, preminulo u oblasti Lindi. Tada je prijavljeno više od 20 slučajeva “čudne bolesti”.Istragom je ustanovljeno da su preminuli bili oboleli od leptospiroze, poznate i kao Vejlova bolest. U pitanju je retka infekcija koja se prenosi urinom glodara, ali i krava, svinja i pasa.

Simptomi uključuju povišenu temperaturu, glavobolje, mučninu, povraćanje, bolove u mišićima i zglobovima i crvenilo očiju. Svi koji su bili oboleli nisu imali apetit. Ozbiljni slučajevi infekcije mogu izazvati žutu kožu i oči, otečene gležnjeve, stopala ili ruke, bol u grudima, kratak dah ili iskašljavanje krvi.

Bolest je izlečiva antibioticima i potrebno je od nekoliko dana do pet nedelja da se pacijent u potpunosti izleči.

Međutim, bez adekvatnih lekova, može doći do smrtnog ishoda usled otkazivanja organa.
Iako su u 90 odsto slučajeva simptomi blagi, između pet i 15 odsto napreduje u teški oblik bolesti koji može da izazove otkazivanje organa, pa čak i smrt. Između jednog i pet odsto slučajeva je fatalno.

Danas objavljeno

Ovo su najgore namirnice koje možeš pojesti za večeru

Vanja A

5 savjeta da ostanete aktivni i motivisani da TRENIRATE KOD KUĆE

Zeljka

Sve što niste znali o KOKOSOVOM ULJU: Ovo su dobrobiti, a ovo potencijalni ŠTETNI EFEKTI po organizam

Zeljka

Ostavite komentar