2. Septembra 2023.

“Cure” pare iz Švajcarske zbog antiruskih sankcija: Depoziti u UAE porasli za 100 milijardi dolara

Švajcarske privatne banke strahuju da se ovaj trend ne proširi na klijente iz drugih zemalja, piše “Svis info”.

Švajcarske sankcije primorale su bogate Ruse i ruska preduzeća da svoj novac prebace negde drugde, a pre svega u UAE, piše švajcarski “Svis info.”

Iako nije članica EU, Švajcarska je napustila svoju tradicionalnu neutralnost prošle godine i pridružila se bloku u usvajanju sankcija protiv ruskih pojedinaca, kompanija i organizacija, kao odmazdu za vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Pozivajući se na studiju “Boston konsalting grupa”, portal piše da je “pozamašan egzodus ruske imovine” iz švajcarskih banaka rezultovao u prilivu depozita u vrednosti od 100 milijardi dolara  u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom prošle godine. 

Navodi se da švajcarske privatne banke strahuju da se ovaj trend ne proširi na klijente iz drugih zemalja.

“Ključ je ubediti bogate elite da sankcije protiv Rusije ne utiču na neutralnost Švajcarske, što je najprivlačnija stvar za bogate ljude koji žive u politički nestabilnim zemljama”, piše “Svis info”.

Predsednik Udruženja švajcarskih privatnih banaka Gregoar Bordije kaže da “klijenti i dalje veruju, kao i ja, da je Švajcarska neutralna zemlja koja sledi osnovna pravila neutralnosti.”

“Oni se ne pitaju zašto sankcije ciljaju na određenu grupu ljudi. Pitanje je više ‘kuda idemo’, a ne ‘gde smo sada'”, tvrdi on.

Odbijanje UAE da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izgleda da su Rusi sa velikim neto vrednostima protumačili kao poziv, navode mediji.

Izvori su ranije rekli za Rojters da ruski građani premeštaju svoja sredstva iz Švajcarske i Velike Britanije u Dubai, nakon što su dve zemlje sankcionisale Rusiju i zapretile da će zamrznuti imovinu istaknutih ruskih biznismena i političara.

U drugom kvartalu 2023. godine Rusi su postali treći po veličini kupci nekretnina u Dubaiju, nakon što su bili deveti po veličini u 2021. godini, prema podacima agencije za nekretnine “Beter houms”, koju citira “Volstrit džornal”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare