10. Oktobra 2023.

Cure nevjerovatni detalji Hamasovih priprema: „Izgradili smo čitavo lažno selo. Izraelci su sve vidjeli, ali nisu vjerovali’

Kada je došao dan, operacija je podeljena na četiri dela, rekao je izvor Hamasa koji je otkrio detalje dugo planiranog napada.

Pažljiva kampanja obmane osigurala je da Izrael bude zatečen kada je palestinska islamistička grupa Hamas pokrenula svoj razorni napad. Buldožerima, zmajevima i motorima suprotstavili su se najmoćnijoj vojsci Bliskog istoka.

Subotnji napad je usledio nakon dve godine kada je Hamas uveravao Izrael da ne želi borbu i držao svoje vojne planove u tajnosti.

Dok je Izrael verovao da obuzdava ratom umoran Hamas pružajući ekonomske podsticaje radnicima u Gazi, borci grupe su bili obučeni i obučeni, često na vidnom mestu, rekao je za Rojters izvor blizak Hamasu.

Tri izvora iz izraelskog bezbednosnog establišmenta, koji su zajedno sa drugima tražili da ne budu identifikovani, takođe su doprinela izveštaju Rojtersa.

„Hamas je ostavio utisak Izraelu da nije spreman za borbu“, rekao je izvor blizak Hamasu, opisujući planove za najneverovatniji napad od Jom Kipurskog rata pre 50 godina kada su Egipat i Sirija iznenadili Izrael i naterali ga da se bori za njegov opstanak.

„Hamas je koristio obaveštajnu taktiku bez presedana da obmane Izrael tokom proteklih meseci, ostavljajući javnosti utisak da nije voljan da se upusti u borbu ili sukob sa Izraelom dok se priprema za ovu veliku operaciju“, rekao je izvor.

Iznenađen


Izrael priznaje da je zatečen nespremnim iznenadnim napadom koji je tempiran da se poklopi sa jevrejskom subotom i verskim praznikom. Borci Hamasa izvršili su invaziju na izraelske gradove, ubili 700 Izraelaca i kidnapovali desetine. Izrael je tada ubio više od 400 Palestinaca u odmazdi protiv Gaze.

„Ovo je naš 9/11“, rekao je major Nir Dinar, portparol Izraelskih odbrambenih snaga. „Iznenadili su nas i brzo su došli sa mnogo mesta – i iz vazduha i sa zemlje i sa mora.

Osama Hamdan, Hamasov predstavnik u Libanu, rekao je za Rojters da je napad pokazao da Palestinci imaju volju da ostvare svoje ciljeve “bez obzira na vojnu moć i mogućnosti Izraela”.

U jednom od najupečatljivijih elemenata svojih priprema, Hamas je izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi gde su vežbali da ga napadnu, rekao je izvor blizak Hamasu, dodajući da su čak snimili i video snimke manevara.

„Izrael ih je sigurno video, ali su bili uvereni da Hamas nije spreman da uđe u sukob“, rekao je izvor.

U međuvremenu, Hamas je nastojao da ubedi Izrael da je više zabrinut za radnike u Gazi, uskom pojasu zemlje sa više od dva miliona ljudi, koji imaju pristup poslovima preko granice i da nije u njegovom interesu da započne novi rat.

„Hamas je uspeo da izgradi celu sliku da nije spreman za vojnu avanturu protiv Izraela“, rekao je izvor.

Od rata sa Hamasom 2021, Izrael je nastojao da osigura osnovni nivo ekonomske stabilnosti u Gazi, nudeći podsticaje koji uključuju hiljade dozvola za Gaze da rade u Izraelu ili na Zapadnoj obali, gde se plate u građevinarstvu, poljoprivredi ili uslužnim poslovima mogu 10 puta veća od nivoa plata u Gazi.

“Verovali smo da će činjenica da dolaze na posao i unose novac u Gazu stvoriti određeni nivo smirenosti. Pogrešili smo”, rekao je drugi portparol izraelske vojske.

Izraelski bezbednosni izvor priznao je da je Hamas prevario izraelske bezbednosne službe. „Naveli su nas da pomislimo da žele novac“, rekao je izvor. “I sve vreme su vežbali prekršaj.”

Lažna obuzdanost


Kao deo svojih konverzija u protekle dve godine, Hamas se uzdržao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i kada je druga islamistička oružana grupa sa sedištem u Gazi, poznata kao Islamski džihad, pokrenula niz sopstvenih napada ili raketnih napada.

Uzdržanost koju je pokazao Hamas izazvala je javnu kritiku nekih pristalica, ponovo sa ciljem da se stvori utisak da Hamas ima ekonomske probleme i da ne želi novi rat, rekao je izvor.

Na Zapadnoj obali, pod kontrolom palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i njegove grupe Fatah, bilo je onih koji su se rugali Hamasu zbog ćutanja. U saopštenju Fataha objavljenom u junu 2022., grupa je optužila lidere Hamasa da su pobegli u arapske prestonice da žive u „luksuznim hotelima i vilama“ ostavljajući svoje ljude u siromaštvu u Gazi.

Drugi izraelski bezbednosni izvor rekao je da je postojao period kada je Izrael verovao da je vođa pokreta u Gazi Jahja Al-Sinvar bio zaokupljen upravljanjem Gazom „umesto da ubija Jevreje“. Istovremeno, Izrael je pomerio svoj fokus sa Hamasa dok se zalagao za dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, dodao je on.

Izrael se dugo ponosio svojom sposobnošću da se infiltrira i nadgleda islamističke grupe. Kao rezultat toga, rekao je izvor blizak Hamasu, ključni deo plana bio je izbegavanje curenja informacija.

Mnogi lideri Hamasa nisu bili svesni planova i, dok je bila obuka, 1.000 boraca angažovanih u napadu nije imalo pojma o tačnoj svrsi vežbe, dodao je izvor.

Kada je došao dan, operacija je podeljena na četiri dela, rekao je izvor Hamasa, opisujući različite elemente.

Prvi potez je bio baraž od 3.000 raketa ispaljenih iz Gaze koji se poklopio sa upadima boraca koji su leteli zmajima ili motornim paraglajderima preko granice, rekao je izvor.

Kada su borci zmajeva bili na zemlji, obezbedili su teren kako bi elitna jedinica komandosa mogla da napadne utvrđeni elektronski i cementni zid koji je izgradio Izrael da spreči infiltraciju.

Borci su koristili eksploziv da probiju barijere, a zatim su projurili na motociklima. Nakon što su dodatno buldožerima probili zid, u Izrael je ušlo još boraca na sva četiri točka.

Jedinica komandosa napala je štab izraelske vojske u južnoj Gazi i ometala njegove komunikacije, sprečavajući osoblje da zove komandante ili jedni druge, rekao je izvor.

Završni deo uključivao je prebacivanje talaca u Gazu, uglavnom u ranim fazama napada, rekao je izvor blizak Hamasu.

Borci su oteli žurke koji su bežali sa rejv žurke u blizini kibuca Reim u blizini Gaze. Snimci na društvenim mrežama pokazuju desetine ljudi kako trče kroz polja i duž puta dok su odjeknuli pucnji.

„Kako se ova zabava mogla desiti tako blizu Gaze?“ – pita se izvor izraelske bezbednosti.

Nedovoljno pripremljen


Izraelski bezbednosni izvor je istakao da izraelske snage nisu bile u punoj snazi na jugu u blizini Gaze, jer su neke preraspoređene na Zapadnu obalu kako bi zaštitile izraelske naseljenike nakon talasa nasilja između njih i palestinskih militanata.

Oni (Hamas) su to iskoristili“, rekao je izvor.

Denis Ros, bivši pregovarač za Bliski istok koji je sada u Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da je Izrael bio ometen nasiljem na Zapadnoj obali, što je dovelo do „nepripremljenog prisustva na jugu“.

„Hamas je verovatno uspeo iznad njihovih očekivanja. Sada će morati da se obračunaju sa Izraelom, koji je odlučan da ih desetkuje“, rekao je on.

Penzionisani general Jaakov Amidror, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Benjamina Netanjahua, rekao je novinarima u nedelju da napad predstavlja „veliki propust obaveštajnog sistema i vojnog aparata na jugu”.

Amidror, predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost od aprila 2011. do novembra 2013. i sada viši saradnik na Jerusalimskom institutu za strategiju i bezbednost, rekao je da neki od saveznika Izraela kažu da je Hamas preuzeo „više odgovornosti“.

“Glupo smo počeli da verujemo da je to istina”, rekao je on. “Dakle, napravili smo grešku. Nećemo ponoviti ovu grešku i uništićemo Hamas, polako ali sigurno”, zaključio je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare