13. Aprila 2023.

Cupra Formentor, dosadašnji problemi koji dolaze iz proizvodnje

Formentor je mislim prvi model otkako su u Seatu odlučili da Cupra bude sa zasebnim brendom i lgotipom dostojim kakvog energetskog pića, nikako automobila. Prva greška priznata od Seata tiče se sistema za detekciju biciklista i pješaka, i izbjegavanje sudara, odnosno ispravnije je reći udara automobilom u njih. Šifra opoziva je 91BG, a najveći broj sa greškom ih je završilo u Njemačkoj (a znate odakle se najviše polovnjaka uveze u BiH). Oni koji imaju grešku pravljeni su do 16. novembra 2020. godine. Greška je bila u tome što sistem koji postoji, tačnije postoji hardware kojeg je kupac uredno platio, nije aktiviran da ga podržava i softwerski dio. Vlasnici su morali dva sata čamiti čekajući u servisima, kada dođu na red, da bi dobili funkcionalno ono što su platili. Ovaj sistem je inače i u drugim modelima Volkswagen grupe. Opoziv je objavljen 8. februara 2021. godine. 


Drugo priznavanje greške na ovim automobilima, za koju je kriv proizvođač je ozvaničeno 3. novembra 2021. godine, a radi se o greški iz proizvodnje gdje vezne tačke sigurnosnog pojasa nisu adekvatne, pa u slučaju sudara pojas i nema ulogu zaštitnog pojasa kaku bi trebao da ima, a ovim se povećavaju izgleda za veći obim povreda. Ovakve Formentore su pravili od 18. septembra 2020. godine do 23. avgusta 2021. godine. Skoro GODINU DANA nisu skontali da konstantno rade naopako u proizvodnji. Šifra opoziva je 69CU. Više možete naći kliknete li na: A12/01388/21, i KBA 011144!


Slijedi priznavanje krivice i 23. aprila 2022. godine. Poklopac motora otpadne tokom malo agresivnije vožnje ili vožnje po neravnim putevima. Kada otpadne može doći u dodir sa vrelim dijelovima (ispušna grana) čime se povećava rizik od nastanka požara. Šifra opoziva je 10H7, odnosi se na Formentor, ali i na Leon i Cupru Atecu, i vozila Volkswagena, Audija, Škode, i t automobile pravljene od 24. jula 2020. do 2. marta 2022. godine. Broj vozila sa ovom greškom je 30466. Više možete pročitati na: A12/00608/22


Onda imamo opoziv od 10.5. 2022. godine, a objašnjenje je vrlo kratko: neispravan osigurač može uzrokovati električni luk u slučaju kratkog spoja i izazvati požar. Sa ovom osobinom su napravili 16210 Formentora i Leona, a šifra opoziva je 93N9 (na ovo se pozovete ako idete u servis, jer ste vlasnik ovakvog vozila). Oni sa ovakvom greškom su pravljeni od 10. oktobra 2020. do 28. februara 2022. godine. Više na:  A12/00676/22


Znači opoziv ili priznanje greške je nešto što se otkrije kasnije, u toku eksploatacije vozila. S obzirom na ovo ispred niko nam ne garantuje da oni što sada silaze sa proizvodnih traka nemaju neku nepredviđenu grešku. I to ovo su greške koje su u odnosu na ono što je planirano kako da bude. Ostale stvari, koje kupac može smatrati lošim, je možda nešto kako je proizvođač i želio da uradi. Ove stvare nećete pročitati na tabloidima koji se nazivaju “najpopularniji news portali”, niti na automobilskim portalima koji bi učinili doslovno sve da dobiju banner. 

Automotosvijet.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare