Ako počnete da prelistavate sveske sa maminim receptima, sigurno ćete privući pažnju privlačnim naslovom – “Čudo iz jednog jajeta”. Recept za jednostavnu tortu sastoji se od sastojaka koje inače uvijek imamo u kuhinji i za čiju pripremu treba odvojiti malo vremena.
Sastojci:
BISCUIT
1 jaje
1 šoljica šećera
1 šolja mlevenih oraha
1 šoljica mlijeka
½ šoljica ulja
1 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
CREAM
1 puding od vanile
3 dcl mlijeka
2 kašike šećera
15 kg putera
Priprema:
Umutite jaje i dodajte pola šolje šećera i nastavite da miksate ili mutite pjenjačom dok ne dobijete gustu kremastu teksturu. Zatim dodajte mleko i postepeno dodajte ostatak šećera uz mešanje. Zatim umiješati ulje, pa kašikom dodati orahe i sve sjediniti, a na kraju kašikom umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Ovako pripremljenu smesu sipajte u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Biskvit mora biti sočan, pa je važno da ga ne prepečete. Nakon 15 minuta pečenja provjerite sredinu biskvita čačkalicom. Ako na čačkalici ne ostanu tragovi smese, možete je izvaditi iz rerne.
Počnite sa pripremom kreme. Odvojite 1 dcl mlijeka i u njega umiješajte puding i šećer, a ostatak mlijeka stavite u lonac da provri. Smanjite vatru i u vrelo mlijeko polako dodajte pripremljeni puding uz miješanje. Kada sve provri skinite sa vatre i ostavite da se ohladi, pa umiješajte puter i sve dobro izmiksajte mikserom.
U ohlađeni biskvit dodajte kremu i pospite dodatkom po želji – rendanom čokoladom, mljevenim keksom, cimetom, mljevenim orasima… Ako ne volite kremu sa pudingom, prije serviranja stavite šlag na tortu i pospite ponovo željeni dodatak.
Izvor: zadovoljna.hr