Čudo koje je omogućila vještačka inteligencija - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Čudo koje je omogućila vještačka inteligencija

Bio je 12 godina paralizovan, sad ponovo hoda samostalno

Kroz elektronske implante, njegove misli se bežično šalju do njegovih nogu i stopala, što olakšava drugi implant koji se nalazi na kičmi.

Neuronaučnici i neurohirurzi sa instituta EPFL, Univerzitetske bolnice u Lozani i Univerziteta u Lozani su objavili izveštaj u časopisu Nature, u kom navode da su uspostavili komunikaciju između mozga i kičmene moždine preko bežičnog digitalnog mosta, čime su omogućili paralisanoj osobi da ponovo hoda samostalno.

Holanđanin Gert-Jan Oskam (40) je paralisan zbog povrede vrata u biciklističkoj nesreći pre 12 godina. Kroz elektronske implante, njegove misli se bežično šalju do njegovih nogu i stopala, što olakšava drugi implant koji se nalazi na kičmi.

Iako je sistem još uvek u eksperimentalnoj fazi, ugledna dobrotvorna organizacija za kičmu iz Velike Britanije ga je opisala kao „veoma obećavajućeg“.

Foto: Printscreen AP

Implanti veličine SIM kartice su smešteni u deo mozga koji kontroliše pokrete nogu. Zatim kompjuter koji pokreće veštačka inteligencija tumači signale mozga i šalje instrukcije bežičnim putem drugom uređaju, koji se nalazi na donjem delu leđa, koji premošćava oštećenja na kičmenoj moždini.

Električni impulsi se šalju sa zadatkom koordinacije mišića nogu, što pacijentu omogućava da hoda.

Nova.rs

Danas objavljeno

Jeftini Redmi i POCO telefoni koji uskoro dobijaju MIUI 14 Android 13 softver

Zeljka

Zuckerberg predstavio headset Meta Quest 3

Zeljka

Originalni Apple MacBook od 12 inča odlazi u legendu

Zeljka

Ostavite komentar