28. Maja 2023.

Čudesno povrće idealno za metabolizam, probavu, dijete, anemiju

Takođe sadrži izvrsnu količinu vitamina A, vitamina B (B6 i B9 ili folne kiseline) i puno vitamina C, piše Novi list.

Pospješuje stvaranje želučanih sokova poboljšavajući probavu i, poslužena kao predjelo, pomaže potaknuti apetit. Zaštitno djelovanje beta-karotena pomaže u sprečavanju gastritisa i ulcerativnih stanja.

Rukola ima drenažno, diuretičko i blago laksativno djelovanje. Karminativna svojstva rukole sprečavaju stvaranje gasova u crijevima i omogućuju oslobađanje organizma od viška tekućine. Čak i prisutnost vlakana ima blago laksativno djelovanje, pomažući u slučaju zatvora.

Erucin i polifenoli prisutni u rukoli pospješuju rast nekih laktobacila važnih za crijevnu floru, poput acidofila koji olakšavaju rad crijeva. Pročišćava jer interveniše u radu jetre zahvaljujući sadržaju izotiocijanata, koji potiču proizvodnju enzima koji pomažu jetri u eliminaciji toksina.

Postoje zanimljivi naučni dokazi o antidijabetičkom djelovanju biljke. Ova svojstva kontrole šećera u krvi zahvaljuju se masnim kiselinama koje sadrži rukola. Potiče metabolizam i bori se protiv anemije zahvaljujući prisutnosti vitamina B.

Time interveniše u mnoge metaboličke procese, povećavajući proizvodnju crvenih krvnih stanica, a time i energije, te učestvuje u sintezi masti.

Visok sadržaj željeza takođe čini ovu biljku pogodnom za one s anemijom. Željezo je mineral kojeg nikada ne smije nedostajati, posebno u važnim životnim fazama, poput trudnoće ili menopauze.

Bogata je beta-karotenom, odnosno prekursorom vitamina A, korisnog za zdravlje kože, sluznice i vida. Beta-karoten je snažan antioksidans koji takođe povećava otpornost našeg tijela na infekcije. Konačno, rukola je indicirana za one koji slijede niskokalorične dijete, jer je to biljka koja sadrži malo kalorija, oko 28 na 100 grama.

Odjel za farmakološke nauke Univerziteta u Milanu i odjel farmaceutskih nauka Univerziteta u Bolonji dokazali su da je rukola djelotvorna namirnica u inhibiciji enzima koji uzrokuje probleme s erekcijom kod muškaraca.

Nezavisne.com

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare