11. Aprila 2023.

Čović: Pregovori završeni, imamo partnere za formiranje Vlade FBiH

Poručio je da neće biti potrebni bilo kakvi novi pregovori o uspostavljanju vlasti u FBiH.

“Mislim da zato imamo dovoljno političkog kapaciteta i siguran sam da na vaše pitanje odgovorim vrlo jasno da neće trebati nikakvi novi pregovarački procesi, mi smo pregovore završili, partnera imamo i trebamo realizirati to partnerstvo uspostavom Vlade Federacije”, rekao je Čović za Klix.ba.

Istakao je da se nada da će se proces formiranja vlasti u Federaciji BiH završiti u narednih sedam do deset dana i da onda ostaje par kantona da se riješe na isti način.

“Poslije toga slijedi veliki posao, pokušati u šest mjeseci napraviti ono što neki zagovaraju da će sad napraviti visoki predstavnik. Visoki predstavnici mogu donositi odluke, one su kratkoročne odluke, jedini predstavnici tri konstitutivna naroda i svi oni koji legitimno budu izabrani mogu u parlamentima Bosne i Hercegovine promijeniti izborno zakonodavstvo, eventualno promijeniti ograničeno Ustav i stvoriti jedan ambijent da više nikada ne stavljamo ovu temu,” kazao je Čović.

Na kraju je dodao da se nada da već nakon izbora koji će biti za tri godine imati jednu normalnu predizbornu, izbornu i postizbornu atmosferu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare