Pjenasta, gusta i intenzivna, čokoladna torta bez brašna je vjerovatno vrhunac svih čokoladnih poslastica. Ovo je torta koja zaista opravdava svoje ime i koja je preokrenula sve poglede na čokoladne deserte. Poslije prvog zalogaja imaćeš osjećaj kao da si na čokoladnom oblaku.
Potrebni sastojci:
- 225 g crne čokolade, grubo nasjeckane
- 110 g neslanog putera, sobne temperature i isječenog na komade
- 6 velikih jaja
- 200 g šećera
- 2 kašike konjaka ili Grand Marnier (opciono)
- Sitno narendana korica 1 narandže
Krema:
- 355 g vrhnja za šlag, veoma hladnog
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- Nezaslađeni kakao u prahu
Priprema:
Zagrij rernu (175°C), sa rešetkom u sredini. Obloži dno tepsije od 20 cm sa papirom za pečenje. Otopi čokoladu na pari. Kada se otopi, posudu skloni sa vatre i umuti puter, dok smjesa ne postane glatka.
U dvije male činije odvoji 4 jaja – bjelanjke i žumanjke. U velikoj posudi umuti 2 cijela jaja i 4 žumanca sa 100 g šećera, dok se ne sjedine. Polako umiješaj toplu čokoladnu smjesu. Dodaj konjak i koricu narandže.
Ručnim mikserom u posebnoj posudi umuti 4 bjelanjka do pjenastog snijega. Postepeno dodaj preostalih 100 g šećera i miksaj dok se ne formiraju predivni sjajni, mekani vrhovi koji drže oblik. U čokoladnu smjesu vrlo nježno umiješaj otprilike četvrtinu umućenih bjelanaca da posvijetli, a zatim lagano umiješaj preostale bjelanjke. Sipaj tijesto u tepsiju i peci dok vrh ne napukne i popuca, 35 do 40 minuta.
Ostavi da se kolač ohladi u kalupu. Središte kolača će potonuti dok se hladi, formirajući neku vrstu kratera – to je dobro!
Za pripremu šlaga, umuti vrhnje, šećer i vaniliju u velikoj posudi ručnim mikserom dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Koristeći lopaticu, napuni udubljeni centar torte šlagom, vrteći kremu do ivica kratera. Po vrhu lagano pospi kakao prahom.
Vrhom noža prođi po rubu torte, pažljivo skini stranice kalupa i isjeci na kriške za posluživanje. Uživaj!
Naslovna fotografija: thekitchn.com
Ultra.ba