10. Novembra 2025.

Čokoladne vanilice odlično idu uz kafu ili bijelo vino

Čokoladne vanilice su slatkiš koji se uvijek dobro prihvata, bez obzira na uzrast. Njihova kombinacija hrskavog tijesta, aromatičnih badema, osvježavajuće limunove kore i bogatog čokoladnog preliva čini ih neodoljivim desertom za svaku priliku.

Uz dodatak džema od višanja i posipanje prah šećerom, svaka vanilica postaje mala umjetnička kreacija na tanjiru. Idealne su kao završetak svečanog obroka, ali i kao slatki zalogaj uz popodnevnu kafu ili čašu bijelog vina. 

Priprema zahtijeva malo vremena i strpljenja, ali rezultat je desert koji će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce.

Vrijeme pripreme:

45 minuta 

Sastojci:

250 g putera

200 g brašna

200 g mljevenih badema

7 kašika šećera

1 limunova kora

2 kesice vanilin šećera

100 g čokolade za kuvanje

1 kašika ulja

200 g džema od višanja

50 g šećera u prahu

Priprema:

U dubljem sudu pomješajte brašno, puter, vanilin šećer, običan šećer i mljevene bademe. Dodajte sitno narendanu koru limuna i mjesite rukama dok ne dobijete homogeno tijesto. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto oklagijom i modlom vadite okrugle oblike. Poređajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Nakon pečenja, izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo ohlade.

Čokoladu izlomite i stavite u šerpu sa jednom kašikom ulja na laganu vatru, miješajući dok se potpuno ne rastopi. Polovinu ispečenih vanilica umačite jednom stranom u čokoladu i stavite ih na aluminijumsku foliju čokoladnom stranom nagore da se stegnu. Preostale vanilice premažite džemom od višanja i pažljivo na svaku stavite po jednu vanilicu sa čokoladnim prelivom.

Jednu stranu vanilica pospite prah šećerom kroz cjediljku. Vanilice poređajte na tacnu za serviranje i ukrasite bijelom šećernom ružom i četiri zelene šećerna lista. Za potpuni užitak, desert poslužite uz kvalitetno suvo bijelo vino od sorte Šardone, rashlađeno na 10-12 stepeni, ili uz šoljicu svježe skuvane crne kafe. 

Prijatno!

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare