Ako ste ljubitelji poslastica, evo jedne jako zanimljive i ukusne.
SASTOJCI
500 g lisnatog tijesta
500 ml mlijeka
3 žumanca
2 pudinga od čokolade
75 g šećera
150 g crne čokolade
100 g mliječne čokolade
125 g maslaca
150 ml slatke pavlake
50 g sjeckanih pečenih pistaća
PRIPREMA
Lisnato tijesto razvaljajte na dva pravougaonika dimenzija 38×26 cm, pa podijelite na trake širine dva centimetra. Kalupe za rolnice premažite sa malo maslaca i zarolajte traku tijesta. Slažite ih u pleh obložen pek-papirom, premažite umućenim žumancetom i pecite u rerni zagrijanoj na 190 stepeni petnaestak minuta. Za krem u malo mlijeka razmutite dva žumanca i puding, a ostatak mlijeka sipajte u šerpu, dodajte šećer, mliječnu čokoladu i 50 g tamne čokolade, pa zagrijavajte do vrenja. Zatim ulijte puding i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. U ohlađen puding dodajte 75 g maslaca i sjedinite mikserom. Na kraju ručno umiješajte prethodno umućenu slatku pavlaku. Krem pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider. Otopite na pari 100 g čokolade sa 50 g maslaca. Zatim umočite vrh svake rolnice u čokoladu i preko nje pospite sjeckane pistaće. Izvadite krem iz frižidera i napunite svaku rolnicu.
* Recept preuzet sa stranice “Na tanjiru”.
Foto: “Na tanjiru”
Izvor: Nezavisne