Sastojci:
200 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
4 kašike kakaoa
4 kašike mljevenih oraha
2,5 dl biljnog mlijeka
1 dl ulja
8 kašika šećera
4 pune kašike pekmeza (po izboru)
Za preliv:
150 g čokolade
50 ml biljnog mlijeka
3 kašike ulja
1 kašika šećera
1 kašika kakaoa
Priprema:
U činiju stavite tečne sastojke: mlijeko, pekmez, ulje i šećer i izmiksajte. Zatim dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, kakao i orahe i dobro izmiješajte da se smjesa poveže, mikserom ili žicom. Smjesu izlijte u pleh (20 x 28 cm) obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Vodite računa da se kolač ne prepeče, da ne bi bio suv – čim počne da se odvaja od stranica pleha, gotov je. Dok se kolač peče, u šerpici otopite sastojke za preliv. Pečen kolač isijeci-te na kocke i zalijte čokoladnim prelivom tako da uđe u sve zareze. Pospite čokoladnim listićima.