SASTOJCI:
Biskvit:
300 g brašna
1 prašak za pecivo
300 g šećera
20 g kakaoa
400 ml jogurta
100 ml ulja
Preliv:
80 ml mlijeka
100 g maslaca
120 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
PRIPREMA:
U posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer i kakao i izmiješajte rukom da se sastojci povežu. U smjesu sipajte polovinu količine jogurta, te mutite mikserom. Dodajte i drugi dio jogurta, te opet izmiksajte. Za kraj u smjesu sipajte ulje i promiješajte. Pleh dimenzija 24×24 centimetra namastite i pobrašnite, te biskvit pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni 30 minuta. Kad je biskvit pečen ostavite da se ohladi desetak minuta. Dok se biskvit hladi, napravite preliv. U šerpu sipajte mlijeko, dodajte maslac, šećer i izlomljenu čokoladu. Zagrijavajte na vatri uz stalno miješanje da se sastojci otope te kuvajte na laganoj vatri da smjesa postane gusta. Prohlađeni kolač narežite na komade željene veličine i zalijte vrućim prelivom.
* Recept preuzet sa stranice “Recepttura”
Nezavisne.com