28. Decembra 2025.

Čokolada + ricotta je ukus koji osvaja na prvi zalogaj

Na prvi pogled djeluje kao klasičan desert, ali ovaj kolač, poznat kao Italian Love Cake, krije iznenađenje koje ga čini posebnim. Ova popularna slastica, spaja tri sloja neodoljivog užitka: sočan čokoladni biskvit, kremasto ricotta punjenje nalik cheesecake-u i lagani čokoladni puding na vrhu.

 Iako izgleda bogato i slojevito, priprema je iznenađujuće jednostavna.

Sastojci za kolač:

  •  Sprej za podmazivanje kalupa
  •  1 pakovanje (450 g) čokoladne smjese za kolač
  •  Voda, jaja i ulje (prema uputstvu na pakovanju)
  •  1 ½ kašičice instant espresso praha
  •  900 g punomasne ricotte
  •  ¾ šolje kristal šećera
  •  ⅓ šolje svijetlog smeđeg šećera
  •  3 velika jaja
  •  2 kašičice ekstrakta vanilije
  •  ½ kašičice soli

 Za preliv:

  •  1 pakovanje (200 g) Cool Whipa, odmrznutog
  •  1 pakovanje (110 g) instant čokoladnog pudinga
  •  2 šolje hladnog punomasnog mlijeka

Priprema

Priprema kolača

Zagrij rernu na 180°C. Pleh dimenzija 23×33 cm poprskaj sprejem za pečenje i obloži papirom za pečenje (dno i duže stranice).

U posudi pripremite čokoladnu smjesu za kolač prema uputstvu s pakovanja. Dodaj instant espresso prah. Smjesu izlij u pleh i poravnaj površinu.

Ricotta punjenje

U sjeckalici ili multipraktiku izmiksaj ricottu, kristal šećer, smeđi šećer, jaja, vaniliju i so dok ne dobiješ glatku, kremastu smjesu (oko 30 sekundi). Ravnomjerno izlij preko čokoladne smjese – potpuno je prekrij.

Pečenje

Peci 60–70 minuta, dok čokoladni sloj ne ispliva na vrh i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ne brini ako se pojave pukotine ili tragovi ricotte – sve će se kasnije prekriti prelivom.

Ohladi kolač na rešetki najmanje 2,5 sata.

Čokoladni preliv

U većoj posudi umuti instant čokoladni pudding s hladnim mlijekom dok se ne zgusne (oko 2 minute). Ostavi minut da dodatno očvrsne, zatim lagano umiješaj Cool Whip dok ne dobiješ prozračnu kremu. Ravnomjerno premaži ohlađeni kolač, po želji oblikujući valove ili glatku površinu. Pokrij i ostavi u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći.

Savjet za posluživanje: Italian Love Cake je najbolji dobro rashlađen. Reže se lako, izgleda elegantno i savršen je izbor za praznike, proslave ili kada jednostavno želiš desert koji izgleda kao da si se mnogo potrudila – a nisi.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare