21. Februara 2023.

CNN: Bajden će zavapiti

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji se juče iznenada pojavio u Kijevu, govorio je nakon sastanska sa ukrajinskim predsednikom o tome koliko je važno nastaviti s pomaganjem Ukrajini, najavivši i novi paket pomoći SAD, vredan više od 500 miliona dolara.

Bajden i danas namerava, samo u Varšavi, ponovo da govori o važnosti podrške Ukrajini, čak i kada troškovi te pomoći rastu, a javna podrška u Americi jenjava, ukazuje CNN, a prenosi Raša tudej Balkan.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven opisao je obraćanje u Poljskoj kao “afirmativnu izjavu o vrednostima” koja će ukrajinski sukob postaviti u širi kontekst. Rekao je da nije planirano da to bude direktno obraćanje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog njegovog današnjeg obraćanja.

“Današnje izjave predsednika SAD odnose se na nešto veće. Mi smo izabrali ovaj put i ovaj datum, ali ne zato što je danas govorio predsednik Putin”, tvrdi Saliven.
Za razliku od poslednjeg Bajdenovog pojavljivanja u Varšavi, još u vreme dok je Zapad očekivao da će se ruska ekonomija urušiti pod teretom zapadnih sankcija, sada izgleda da će se sukob produžiti bar još godinu dana, a pregovora o miru nema ni na vidiku.

Zato će u svojoj poseti Evropi Bajden, najavljuje američka TV mreža, opet vapiti za Ukrajinu, demonstrirajući Putinu i Rusiji da odlučnost Zapada da podrži tu zemlju ne slabi. Na sastancima sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i drugim istočnoevropskim saveznicima, on će, kako se navodi, ponoviti svoju posvećenost bezbednosti tih zemalja.

Međutim, sukob u Ukrajini ostavio je trag na gotovo sve aspekte Bajdenovog predsedničkog mandata, a on sam je “ostavio svoj trag u ratu”. I to trag vredan milijarde američkih dolara u isporuci oružja, što je izazvalo grčeve u globalnoj ekonomiji, a stvorilo mu i političke probleme kod kuće, pružajući mu priliku da demonstrira svoju čestu tvrdnju da se “Amerika vratila”.

U SAD neki konzervativni republikanci odbijaju da pruže dodatnu pomoć Ukrajini, iako se čini da lideri stranke nepokolebljivo podržavaju mešanje u konflikt sa Rusijom. Dok se Bajden priprema da objavi svoje namere da se kandiduje za reizbor, u Evropi raste zabrinutost da bi promena u Beloj kući mogla da najavi promenu politike prema Ukrajini.

“Moram da kažem da postoji zabrinutost, kako u Poljskoj, tako i u Ukrajini, oko trajne pomoći SAD mimo ove administracije. Ovaj rat bi izgledao sasvim drugačije bez podrške SAD”, rekao je generalni direktor Nemačkog Maršalovog fonda u Varšavi Mihal Baranovski.

Zvaničnici Bele kuće rekli su da u predstojećem Bajdenovom govoru iz varšavskog zamka povodom obeležavanja godišnjice rata on planira da govori o gubicima koje je sukob naneo ostatku sveta.

Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost, rekao je da će predsednikova poruka biti za “ljude širom sveta”.

Ali gotovo godinu dana nakon što je pozvao na njegovo proterivanje sa iste lokacije, Bajden takođe planira da prenese i poruku “jednom čoveku” u Kremlju.
“Čućete ga kako šalje poruke gospodinu Putinu, kao i ruskom narodu”, rekao je Kirbi, a preneo CNN.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare