27. Jula 2023.

Član ukrajinskog parlamenta otišao na Maldive, Zelenski bijesan

Vlasti u Ukrajini istražuju je li član parlamenta Jurij Aristov prekršio zakon kada je otišao na obiteljski odmor na Maldive.

Funkcionerima je zabranjeno putovati u inostranstvo na odmor, dok je muškarcima u dobi za regrutaciju potrebno posebno dopuštenje za napuštanje zemlje.

Bezbjednosna služba otvorila je krivični postupak kako bi procijenila je li Aristov vlastima dao lažne podatke.

Mogao bi se suočiti s tri godine zatvora bude li proglašen krivim, javlja BBC.

Početna istraga otkrila je da je Aristov bio na privatnom ostrvu Itafuši na Maldivima sredinom jula sa suprugom i djecom, kada je bio prijavljen na bolovanju.

U inostranstvu je boravio od 5. do 22. jula, a prvo je otputovao na trodnevni poslovni put u Poljsku. Na Maldivima su ga prvi primijetili ukrajinski mediji. Predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je javne službenike da bi svaka izdaja interesa zemlje izazvala bijes.

“Kada stalno vidite i osjećate moralnu snagu koju su za Ukrajinu stekli naši ratnici, naš narod, koji čini sve moguće i nemoguće za pobjedu i očuvanje slobode, bilo kakvu unutrašnju izdaju, bilo kakvu plažu ili bilo kakvo osobno bogaćenje umjesto interesa Ukrajine izaziva u najmanju ruku bijes”, rekao je Zelenski.

Aristov je podnio ostavku. Nekoliko visokih ukrajinskih dunkcionera podnijelo je ostavke ranije ove godine nakon što je Zelenski započeo pretres osoblja u vladi. Njihovi su odlasci uslijedili kada je Ukrajina pokrenula veliku akciju protiv korupcije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare