17. Marta 2025.

Čizkejk od vanilije kao idealan desert

Šta kažete na čizkejk koji ima ukus kakav ne zaboravljate? Ovaj recept spaja nježni kvark sir, vaniliju i hrskavi krumble a rezultat je sočan, voćni i neodoljivo ukusan.

Jednostavan za napraviti i garantovano vaš novi omiljeni kolač. Zabavite se pečenjem i uživajte!

Sastojci:

300 g brašna, plus malo za posipanje

175 g hladnog putera

300 g šećera

750 g kvark sira

5 jaja

1 paket praška za puding od vanilije

1 limun (korica)

250 g crvenog džema (npr. od malina)

So

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Kalup za pečenje namastite i pospite brašnom. Puter narežite na veće komade pa ga stavite u zdjelu s 300 g brašna i 150 g šećera. 

Dodajte prstohvat soli i jedno jaje te kukom za tijesto ručnog miksera napravite mrvice.

Stavite polovinu mrvica u kalup, ravnomjerno rasporedite i lagano pritisnite. Mrvicama nemojte samo obložiti podlogu, već ostavite i ivicu visoku tri centimetra okolo. 

Zatim na podlogu stavite džem i rasporedite ga. U zdjelu stavite kvark, 150 g šećera, prašak za puding i limunovu koricu te izmješajte. 

Postupno dodajte 4 jaja. Rasporedite smjesu preko džema i zagladite. Preostale mrvice pospite preko sloja kvarka kao preliv.

Stavite kolač u rernu i pecite oko 50 minuta. Nakon 30 minuta prekrijte aluminijskom folijom da ne porumeni previše. 

Na kraju ostavite gotov čizkejk da se ohladi oko 10-15 minuta u ugašenoj rerni s malo otvorenim vratima. Zatim ga izvadite i pažljivo olabavite ivicu kalupa. 

Po želji možete čizkejk prije posluživanja posuti s malo šećera u prahu ili svakom komadu dodati malo šlaga, prenosi “NoviList“.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare