Šta kažete na čizkejk koji ima ukus kakav ne zaboravljate? Ovaj recept spaja nježni kvark sir, vaniliju i hrskavi krumble a rezultat je sočan, voćni i neodoljivo ukusan.
Jednostavan za napraviti i garantovano vaš novi omiljeni kolač. Zabavite se pečenjem i uživajte!
Sastojci:
300 g brašna, plus malo za posipanje
175 g hladnog putera
300 g šećera
750 g kvark sira
5 jaja
1 paket praška za puding od vanilije
1 limun (korica)
250 g crvenog džema (npr. od malina)
So
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Kalup za pečenje namastite i pospite brašnom. Puter narežite na veće komade pa ga stavite u zdjelu s 300 g brašna i 150 g šećera.
Dodajte prstohvat soli i jedno jaje te kukom za tijesto ručnog miksera napravite mrvice.
Stavite polovinu mrvica u kalup, ravnomjerno rasporedite i lagano pritisnite. Mrvicama nemojte samo obložiti podlogu, već ostavite i ivicu visoku tri centimetra okolo.
Zatim na podlogu stavite džem i rasporedite ga. U zdjelu stavite kvark, 150 g šećera, prašak za puding i limunovu koricu te izmješajte.
Postupno dodajte 4 jaja. Rasporedite smjesu preko džema i zagladite. Preostale mrvice pospite preko sloja kvarka kao preliv.
Stavite kolač u rernu i pecite oko 50 minuta. Nakon 30 minuta prekrijte aluminijskom folijom da ne porumeni previše.
Na kraju ostavite gotov čizkejk da se ohladi oko 10-15 minuta u ugašenoj rerni s malo otvorenim vratima. Zatim ga izvadite i pažljivo olabavite ivicu kalupa.
Po želji možete čizkejk prije posluživanja posuti s malo šećera u prahu ili svakom komadu dodati malo šlaga, prenosi “NoviList“.
Nezavisne.com