25. Jula 2023.

Citroen Ami će dobiti novu verziju sa dvostruko većom autonomijom

Citroen je napravio revoluciju na tržištu lakih četvorocikala. Ulazak na scenu Citroena Ami označio je prekretnicu u sektoru kojim tradicionalno dominira nekoliko firmi. Citroenov električni četvorocikl je bestseler, čiji uspeh drugi brendovi koji su deo Stellantisa žele da repliciraju. Opel Rocks-e i Fiat Topolino su razvijeni zahvaljujući popularnosti koju francuski model ima.

Ami je zamišljen da se bavi gradom. Njegove karakteristike, posebno maksimalna brzina ograničena na 45 km/h, ograničavaju ga na upotrebu u čisto urbanim sredinama. Sada će se ovo promeniti. Citroen će proširiti asortiman Amija novom verzijom napunjenom novitetima koji će omogućiti ovom četvorociklu da se suoči sa novim rivalima koji će uskoro stupiti na scenu.

Prema informacijama kojima su kolege iz L’Argusa imale pristup, Citroenovi planovi su da razvije mnogo efikasniji Ami. Kao što smo istakli, model koji je trenutno dostupan može dostići samo 45 km/h. Pokreće ga električni motor snage 6 kW (8 KS) koji se pokreće energijom uskladištenom u litijum-jonskoj bateriji od 5,5 kWh. Autonomija Amija dostiže 75 kilometara.

Ami se smatra „automobilom bez dozvole“. Da biste sedeli za volanom ovog električnog četvorocikla, potrebna vam je vozačka dozvola klase AM (dozvola za mopede i skutere) koja se može dobiti sa navršenih 16 godina (kod nas).

Citroen mora brzo da dela. Za kratko vreme, nova električna vozila će izaći na tržište sa kojim će Ami morati da se nosi. Mobilize Duo i Seat Minimo su u planu i oči javnosti su uprte u njih. Oba modela će imati verziju koja praktično udvostručuje performanse francuskog četvorocikla. A to je upravo cilj sa kojim Citroen radi, a to je verzija Amija sa otprilike duplo većim dometom i maksimalnom brzinom.

Razvojni testovi se trenutno sprovode kako bi se materijalizovao performantni Ami, koji će imati snagu od 15 kW (20 KS) i imaće maksimalnu brzinu od 80 km/h. Logično, ova verzija će biti van domašaja vozača koji imaju samo pomenutu dozvolu AM.

Da bi se poboljšala autonomija Amija, logično bi bila neophodna baterija većeg kapaciteta. Izveštaji ukazuju na bateriju od 10 kWh koja će biti dovoljna da Ami može da pređe do 140 km sa jednim punjenjem.

Prerano je za objavljivanje konkretnog datuma debija. Trenutno je razvoj u početnoj fazi. Citroen sprovodi čitav niz testova i, iako je na tehničkom nivou to moguće, ne može se isključiti da će, iz bilo kog razloga, projekat konačno pasti na gluve uši i da nećemo videti Amija sa duplo većom autonomijom u prodajnim salonima.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare