29. Juna 2023.

Cipras podnosi ostavku na mesto lidera Sirize

Lider grčke ljevičarske partije Siriza Aleksis Cipras najavio je danas da će podnijeti ostavku na tu funkciju i poručio da je, nakon poraza na parlamentarnim izborima, neophodna reforma stranke.

“Došlo je vrijeme da se započne novi ciklus”, rekao je Cipras u televizijskom obraćanju i dodao da “negativan rezultat može i mora da bude početak ovog ciklusa”.

Cipras je rekao da podnosi ostavku kako bi otvorio put za izbor novog lidera stranke i naglasio da se on neće kandidovati na tim izborima, prenosi Rojters.

Cipras je rekao da je Siriza nakon izbora dobila zadatak da bude zvanična opozicija i da se drastično promijeni, dodaje Katimerini.

“I moramo da se hitno reorganizujemo. Hajde da ne dozvolimo da ijedan dan propadne, kako u obračunu sa vlašću, tako i u obračunu sa sopstvenim slabostima”, poručio je Cipras.

On je istakao da je imao čast da bude prvi ljevičarski premijer u Grčkoj.

“Na putu gdje je svaki dan bio bitka. Suočili smo se sa Evropom koja je sumnjičava prema Grčkoj”, ukazao je CIpras.

On je  dodao da je ponosan na sve što je postignuto.

“Nova Siriza može da bude nada za bolje sutra. Uvijek ću služiti toj svrsi. Nadi za bolje sutra”, zaključio je Cipras.

Na parlamentarnim izborima u Grčkoj ubjedljivo je pobijedila Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa, dok je Ciprasova Siriza osvojila nešto manje od 18 odsto glasova.

Cipras je, nakon poraza na izborima, rekao da je “izborni rezultat negativan za tu stranku, ali i za društvo i za demokratiju”.

On je tada odbacio spekulacije da bi mogao da se povuče sa čela najveće opozicione stranke, dodavši da će se staviti na raspolaganje sudu članova stranke, te da će u narednih nekoliko mjeseci biti sazvan kongres na kojem će biti odlučeno o njenoj sudbini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare