11. Oktobra 2023.

Čim primijetite ove 3 stvari na teflonskom tiganju, bacite ga

Iako većina nas praktikuje da dugo koristi isto posuđe za prženje i pečenje, to nije dobra navika i počnite da bacate staro posuđe, jer – nije zdravo.

Prženje na teflonskom tiganju zahteva manje količine ulja ili putera, ali usled česte ili duge upotrebe vremenom dolazi do njegovog habanja i površinski sloj se oštećuje. Nekoliko jasnih znakova ukazuju da je vreme da zamenite tiganj od teflona novim, i svaka domaćica bi trebalo da obrati pažnju na to.

Dno je postalo neravno

Uobičajen je proces stvaranja neravnina po površini tiganja na kojoj se prži hrana. Kada primetite da su se pojavile veće neravnine, trebalo bi da ga bacite. One će otežati ujednačenu termičku obradu hrane, a i ispržene namirnice mogu biti manje bezbedne za jelo.

Tamne fleke

Za teflonske tiganje trebalo bi da znate razliku između svetlijih i tamnijih fleka. Dok su svetlije uobičajene i nisu razlog za bacanje posuđa, tamne ukazuju da je došlo do oštećenja površinskog nelepljujućeg sloja. U tom slučaju, trebalo bi odmah da ga bacite.

Duboke ogrebotine

Duboke ili veće ogrebotine ne treba nikako ignorisati. One su jasan znak da je površinski sloj oštećen i da hemikalije koje nastaju kao rezultat toga mogu dospeti u namirnice koje pržite.

Savetuje se da teflonske tiganje menjate na otprilike pet godina. Naravno, u međuvremenu morate obratiti pažnju na ogrebotine i neravnine i, ako ste ih primetili, da prestanete da ih koristite.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare